(brödnötsträd 1. brödfruktsträd, brödfrukt 2. jackfruktträd, jackfrukt = världens största trädfrukter)
Latin: Artocarpus camansi 1. Artocarpus altilis 2. Artocarpus heterophyllus
breadnut tree 1. breadfruit tree, breadfruit 2. jack tree, jackfruit = world largest tree fruits
1. arbre à pain, fruit à pain 2. jacquier, jaquier = plus grand arbre fruitier du monde
1. albero del pane, frutta del pane 2. artocarpo, giaca = albero da frutto più grande del mondo
1. Brotfruchtbaum, Brotfrucht 2. Jackfruchtbaum, Jackfrucht, Jakobsfrucht = größte Baumfruchte der Welt
1. árbol del pan, frutipán 2. yaca, jaca, nanca, nanjea, panapén = árbol frutal más grande del mundo
Brödfrukter, jackfrukter (Artocarpus) är ett släkte tillhörande familj mullbärsväxter och släkt med fikon som tillhör samma familj (läs mer > Matbiologi frukt). Släktet är hemmahörande i tropiska låglandsområden i Syd- och Sydostasien omfattande ett 40-tal varandra snarlika arter. De är stora träd med mycket stora frukter. Bland annat arterna brödfrukt och jackfrukt som utvecklats/förädlats var för sig troligtvis från arten Artocarpus camansi ("brödnötsträd") med ursprung från Nya Guinea och Maluku Islands.
Produktion: Internationell handel med brödfrukter förekommer inte annat än konserverad i liten skala, varför det inte heller förekommer någon officiell produktionsstatistik. Odling och konsumtionen av brödfrukter är dock omfattande i sina odlingsområden.
Odling: Arterna odlas i ett 90-tal länder i Syd- och Sydostasien, Mellan- och Sydamerika och Afrika för sina ätliga frukters skull. De trivs bäst i subtropiskt lågland i 16–38°C, men förekommer upp till 1500 meters höjd över havet. Vilda brödfrukter pollineras av fladdermöss och bildar ätbara frön. Odlade pollineras vanligtvis inte och blir då fröfria. Ett brödfruktsträd ger 50 till 200 frukter per år, jackfrukt upp till 500 styck.
SÅ ANVÄNDS BRÖDFRUKT, JACKFRUKT
Brödfrukter är en basföda i många tropiska områden. Omogen frukt kokas, bakas, stekts eller rostas. Bakad kan den liknas vid nybakat bröd med potatissmak. Jäst brödfrukt (enligt ovan) blandas vanligen med kokosmjölk och bakas bananpalmblad. Hel frukt kan också tillagas i öppen eld, som sedan kärnas ur och fylls med kokosmjölk och annat. Mogen äts rå som frukt eller som dessert. Skivad och torkad brödfrukt friteras och används som chips. Även kokta eller rostade kärnor äts och torkat fruktkött mals till mjöl. Trädvirket som är luftigt och härdigt används bland annat till hus och till sidostöd till kanoter på stillahavsöar. Ur brödfruktsträd utvinns latex (gummiliknade sav) som bland annat används vid fogning av träbåtar. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-12