(kokosmjölk, kokosgrädde)
coconut milk, coconut cream
lait de noix de coco, crème de noix de coco
latte di noce di cocco, crema della noce di cocco
Kokonussmilch, Kokosnuscreme
leche de coco, crema del coco
Kokosgrädde utvinns ur kokosnötens fruktkött (frövita), inte av vätskan inuti kokosnöten som man skulle kunna tro (läs mer > Kokosnötter). Riven frövita pressas och får vila över natt, varvid vätskan skiktar sig i tre lager - vatten längst ner, olja i mitten och "grädde" på toppen (liknade grädde i opastöriserad komjölk). Vätskorna separeras, filtreras och spädes med vatten till önskad fetthalt och konsistens (se film via länk nedan). För att efterlikna mjölk brukar drycken lättsockras.
Begrepp: Egentligen får inte kokos benämnas mjölk eller grädde, vilket är förbehållet för animalisk dito. Det finns inte heller bestämda regler avseende kokosdrycker motsvarande det som finns för mjölk och grädde, så beteckningarna är inte entydiga utan varierar.
Hälsa: Kokosdrycker är laktosfria. De består i stort sett av vatten och fett, varav 90% är mättat fett som anses ohälsosamt (läs mer > Mättat fett). Proteinhalten i kokosgrädde runt 1% och kolhydrater inklusive fibrer cirka 5%. Ännu lägre värden för kokosmjölk och dryck. Jämfört med mjölk saknar kokosdrycker många viktiga vitaminer och mineraler.
SÅ ANVÄNDS KOKOSDRYCK
Kokosmjölk/-grädde används främst i asiatisk matlagning, i synnerhet i Thailand och Sydindien. Kokosdryck används som dryck, bland annat av laktosintoleranta.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-03