(tilltuggskorv, salamisticks, Landjäger)
beer salami
saucisse de bière
birra salsiccia
Bierwurst
cerveza salchicha
Ölkorv (korvsticks) är i Sverige mer eller mindre hårda, smala, långa eller korta, kryddstarka korvar att knapra på som snacks eller drink- och öltilltugg. Det finns ingen närmare definition vad som är ölkorv. "Ölkorv" är en svensk företeelse som blev vanligt i Sverige från mitten av 1990-talet. I Tyskland (och i andra länder) begriper man knappt vad "bierwurst" är för något, för all korv passar väl till öl?! Tjocka som smala.
Innehåll: Främst griskött, men annat kött kan ingå. Kryddor inklusive sötningsmedel och aromämnen, lök, vitlök. Vanliga tillsatser är konsistensgivare E401, stabiliseringsmedel E509, konserveringsmedel E250, antioxidationsmedel E300, E301, E316, E392 med flera (se respektive).
*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvstoppning.
Landjäger är en rökt hårdtorkad, rektangulär schweizisk fläskkorv. "Landjäger" var på 1800-talet schweiziska landsbygspoliser. Att korven fick detta namn lär bero på att korvens styvhet liknades med de "rakryggade" poliserna.
SÅ ANVÄNDS ÖLKORV OCK KORVSTICKS
Ölkorv och sticks används främst som snackskorv till öl och som drinktilltugg.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06