Frukostkorv är en svensk tjock kokt och rökt korv modell bratwurst, men mildare i smaken. Det är inte en korv som man äter till dagens frukost, utan namnet från förr när "frukost" avsåg det man idag benämner lunch. Det vill säga före mitten av 1950-talet (läs mer > måltid). Korven var förr namnskyddad och skulle enligt svensk lag bland annat innehålla minst 40 % kött. Reglerna upphörde 2002 när Sverige inträdde i EU. Numera inte lika vanligt förekommande för att bratvursten allt mer tagit över.
Innehåll: Fläsk- och nötkött (cirka 80%/15%), späck, potatismjöl, lök, kryddor och vatten. Kryddning kan vara kryddextrakt, socker, koriander, paprika, cayennepeppar, muskot och salt. Vanliga tillsatser är antioxidationsmedel E300 och konserveringsmedel E250.
*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.
SÅ ANVÄNDS FRUKOSTKORV
Frukostkorv är avsedd att stekas eller grillas och äts som maträtt eller lätt måltid, till exempel med tillbehör som potatismos, senap och ketchup. Fungerar bra att ugnslagas och i grytor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05