(siskonkorv, syskonkorv)
Prinskorv är en 5-7 centimeter kort fläskkorv, en miniwiener skulle man kunna säga för att innehållet är snarlikt. Korven var förr namnskyddad och skulle enligt svensk lag bland annat innehålla minst 45 % kött. Reglerna upphörde 2002 när Sverige inträdde i EU.
Historia: Korven har i Sverige kallats "siskonkorv" vilket feltolkats som syskonkorv, för att 2-3 stycken sitter ihop. Dock är siskon, förr kallat susikon, ett härlett namn på 1800-talet för maträttskorv från franskans saucisse (liten korv). Namnet prinskorv omtalas i skrift första gången 1878 i Charles Emil Hagdahls kokobok (läs mer > Charles Emil Hagdahl). Namnet sannolikt för att korven var liten, snarare än att tillföras någon speciell prins.
Innehåll: Gris- och nötkött, späck (grisfett), potatismjöl, lök, kryddor/kryddextrakt och vatten. I princip detsamma som i wienerkorv. Vanliga tillsatser antioxidationsmedel E325, E300, konserveringsmedel E262, E250, rökarom.
*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.
SÅ ANVÄNDS PRINSKORV
Korven är avsedd att ätas stekt som maträtt, smårätt eller till en stadigare frukost. Gärna med stekt ägg och stekt potatis. Senap är ett självklart tillbehör. Förekommer ofta på buffébordet och är klassisk till jul och då även som tillbehör i "dopp i grytan". Kan användas på många sätt tack vare sin litenhet, till exempel i soppor, grytor och lådor. Prins Egon von Furstenburg (arvtagare till Fiatkoncernen) lär ha tyckt om denna till frukost.
Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05