(taskakrabbor 1. krabbtaska)
Latin: Cancer 1. Cancer pagurus 2. Cancer magister 3. Cancer borealis
1. edible crab, brown crab 2. Dungeness crab 3. Jonah crab
1. crabe dormeur touteau, poupard
granciporra atlantico
Taschenkrebsen 1. Taschenkrebs, Kurzschwanz-Krebs
buey de mar
Cancer (taskakrabbor) är biologiskt namn på ett släkte storkrabbor inom ordning Tiofotade kräftdjur (läs mer > Matbiologi krabbor). Släktet består av 14 varandra liknande arter. De är alla stora krabbor som är bredare än de är långa över ryggskölden. De har kraftiga klor och färgen är brun, rödbrun eller smutsbrun. Gulvit på undersidan. Hanarna är större än honorna som kan vara fyllda med rom. Hanen är plattare och har också större klor. De lever strandnära och ner till några hundra meters djup. Ibland kryper de upp på land. Tre arter tillhör de mest fiskade krabborna i världen.
Köttkvalité: Krabbor är som bäst om de fiskats i månader som slutar på "r" (september - december). Honor brukar innehålla rom. De skall vara "välmatade", fyllda med kött. En van person kan känna på vikten och knackar på skalet för att höra om det låter ihåligt. Be gärna butiken att dela på krabban på mitten för att se innanmätet.
Smak: Mild, fräsch havssmak med sälta.
Alternativ vara: Jättekrabba eller andra skaldjur.
Försäljning/säsong: September-december (aug-jan), Krabbtaska säljs färdigkokt i lösvikt eller plastförpackade under säsong. Förekommer även fryst. Konserverad krabba på burk är ofta av annan art.
Jämförpris: Högt. Butikspris 150-175 kr/kg. Tillagat pris (rensad vara) blir 450-525 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
Förvaring: Kallt 0-4. Hållbar i en vecka om nyanländ i butik (se förpackning).
Fiske: Krabbor fångas i tinor, ryssjor, nät, eller som bifångst i trål. Den krabba som säljs i Sverige kommer framför allt från Irland, Norge och Storbritannien. Fisket i Sverige är blygsamt.
Miljö: Kunskapen om bestånden är låg. Antalet krabbor som landas i England har femdubblats sedan 1960-talet och forskarna varnar för överfiske. I vissa fiskeområden har tillåten minimistorlek ökats. WWF rekommendation: Burfångad svensk krabba är grönmärkt. I övrigt är krabba gulmärkt enligt försiktighetsprincipen.
VIKT OCH PORTIONSVIKT
Kokta butikskrabbor väger vanligen 600 gram (400-800g), varav ungefär 1/3-del är ätbart i en välmatad krabba. Resten är skal och gälar.
Normtal krabba | Råvikt | Rens | Ätbart | Andel |
Liten krabba | 400 g | -70% | 120 g | 30% |
Stor krabba | 600 g | -65% | 210 g | 35% |
© Kunskapskokboken 2018-09
Portionsvikt: En liten krabba som väger 400 gram utgör en portion i minsta laget, medan en stor krabba på 600 gram är väl stor för en portion. Beräkna 450-500 gram bruttovikt kokt krabba för en normalportion, vilket ger en ätbar mängd på ~140 gram. Många rensar krabban slarvigt och då behövs det cirka 20% mer, det vill säga en stor krabba på 600 gram blir en lagom portion.
SÅ ANVÄNDS KRABBTASKA
Krabborna säljs färdigkokta i butik och äts "naturella" som kall ensamrätt tillsammans med bröd, ost och en god sås (hovmästarsås). Färsk krabba kokas cirka 20 minuter (se recept > Kokt krabba). Där framgår också hur man rensar en krabba. Krabbkött kan användas som ingrediens i sallad, gratänger, soppor, som smörgåspålägg, till burgare med mera (se recept). En specialitet är att gratinera krabbkött i sitt eget skal (se recept > Gratinerad krabba).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-02