Flodkräfta

Flodkräfta

(flodkräfta, ädelkräfta, bredkloig kräfta. europeisk kräfta, flodkräfta visavi signalkräfta)

Latin: Astacura astacus

Engelsk översättning European crayfish, noble crayfish, broad-fingered crayfish

Fransk översättning écrevisse à pattes rouges

Italiensk översättning gambero di fiume, gambero acqua dolce

Tysk översättning Edelkrebs, Europäische Flusskrebs

Spansk översättning cangrejo de río europeo, cangrejo noble

Flodkräfta (ädelkräfta) är en art inom ordning tiofotade kräftdjur (läs mer > Matbiologi kräftor). Den kan liknas vid en liten hummer och är mycket lik signalkräftan. Kokt flodkräfta är rödare än kokt signal. Enklast att skilja dem åt är att signalkräftan har en tydlig ljus fläck där klorna är fästade vid varandra. Färgen är mörkt blåsvart (röd som kokt), klorna kraftiga och hela kräftan har små knottror på skalet. Flodkräftan blir vanligen runt 1 decimeter, men kan bli nästa dubbelt så lång. De lever i stillastående och sakta rinnande vatten i stora delar av Europa, men sällsynt förekommande. I Sverige norrut upp till fjällkedjan. Läs mer > Sötvattenskräftor.

  • Köttkvalité: Köttet skall vara fast. Frysta kräftor har lösare, vattnigare kött.
  • Smak: Lätt sälta vilket kommer från kokningen. En delikatess.
  • Alternativ vara: Signalkräftor.
  • Försäljning/säsong: Sällsynt förekommande i butik. Säljs augusti-september.
  • Jämförpris: Mycket högt. Hittar man händelsevis flodkräftor kan de kosta 700 kr/kilo = 1750 kr/kg ätbar del. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Nykokta kräftor förvaras kallt. Hållbar några dagar.

Flodkräfta visavi signalkräfta:

  • Flodkräfta: Mörka enfärgade klor med mörkt "tumgrepp" (A). En rad med små taggar längs gränsen mellan huvud och ryggsköld - känn med fingret (B). Rikligt med vårtor och taggiga utskott på klor, huvud och ryggsköld.
  • Signalkräfta: Klorna ofta ljusare på undersidan, vit vårta ofta med ljus omgivning i "tumgreppet" (A). Inga taggar längs gränsen mellan huvud och ryggsköld - känn med fingret (B) Klor, huvud och ryggsköld är släta med insänkta porer.

Fiske: Kräftor fångas med mjärde, en form av fångstbur. De säljs som regel färdigkokta. Kräftpremiären startar den 8 augusti och förr fick inte kräftor fiskas före detta datum, en regel som inte gäller längre på grund av EU-lagstiftning.

Miljö : Flodkräftan är i dag starkt hotad av den smittsamma sjukdomen kräftpest som sprids av signalkräftan och av vattenförsurning. Goda bestånd av flodkräfta finns främst i västra Svealand och längs Norrlandskusten. Medvetandet om problemen och vårdnaden om kräftan är högt i Sverige.

WWF rekommendation: Rödmärkt. Välj flodkräfta från vårdad odling med bestående bestånd.


SÅ ANVÄNDS FLODKRÄFTA

Svensk tradition bjuder att äta nykokta dilldoftande kräftor som ensamrätt med bröd, ost och starka drycker. Kräftstjärtar kan också gratineras, grillas, användas i sallader och soppor, men använd i så fall den billigare signalkräftan. Många förståsigpåare anser att svensk flodkräfta smakar bättre än signalkräfta, men skillnaden är liten. Tillredning och kryddning har större betydelse.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-11