(Guanajachoklad, Manjarichoklad)
dark chocolate
chocolat noir
cioccolato fondente
dunkle Schokolade
chocolate amargo
Mörk choklad innehåller mer eller mindre mängd kakao, vanligen 40-90%. Resten är i huvudsak socker. Liten mängd lecitin brukar ingå som bindemedel (läs mer > Lecitin). Enligt Livsmedelsverkets bestämmelse (LIVSFS 2003:13) skall "mörk choklad" formellt innehålla minst 35% kakaotorrsubstans, inklusive minst 18% kakaosmör (-fett) och minst 14% fettfri kakaotorrsubstans. Mörk choklad namnges ibland efter den plats varifrån kakaon kommer, till exempel Guanaja som är en ö utanför Honduras och Manjari som är en ö utanför Madagaskar (läs mer > Om kakao). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Näring: Mörk choklad består främst av kakao (kakaomassa, kakaosmör) och socker. Ju mer kakao desto mindre andel socker. Därutöver smaksättare som salt, kaffe, apelsin, mint, nötter och annat.
Mörk choklad | Kakao | Socker | Kcal/100g | Protein | Fett | Kolhydr. | Va mm | Summa |
Mörk 85% | 85% | 10-15% | ~600 | 10-13% | 45-50% | 19-24% | 16-22% | 100 |
Mörk 70% *) | 70% | ~30% | 500-600 | 10% | 41% | 30-45% | 4-20% | 100 |
Mörk 60% | 60% | ~40% | ~550 | 6% | 30-35% | 45-55% | 10-13% | 100 |
Mörk 45% **) | 45% | ~50% | ~550 | 5% | 35% | 50-55% | 8% | 100 |
*) T.ex. Cloetta mörk 72%. **) T.ex. Marabou Mörk.
Källa: Kunskapskokboken 2021-05
SÅ ANVÄNDS MÖRK CHOKLAD
Mörk choklad används som godis, gärna som en liten bouchée (munsbit) till kaffet. Smält används chokladen till smaksättning av desserter, glass, chokladsås, konfektyrer, garnering av tårtor och som mousse i tårtor och bakverk. Läs mer > Om choklad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05