(vinvinäger 1. vitvinsvinäger 2. rödvinsvinäger)
wine vinegar 1. white wine vinegar 2. red wine vinegar
vinaigre de vin 1. vinaigre de vin blanc 2. vinaigre de vin rouge
aceto di vino 1. aceto di vino bianco 2. aceto di vino rosso
Weinweinessig 1. Weissweinessig 2. Rotweinessig
vinagre de vino 1. vinagre de vino blanco 2. vinagre de vino tinto
Vinvinäger är vin framställt av vita och röda vindruvor, ja även av champagne. Av vitt vin får man en klar, transparent och ljus vinäger, av röda får man rosa och röd vinäger (läs mer > Om vinäger). En speciell variant är så kallad balsamvinäger som är lite sötare och smakrikare (läs mer > Balsamvinäger). Här avhandlas röd- och vit vinäger. Finare vinäger, en "riserva" lagras på ekfat en längre tid. Vinägern beskrivs som viner. Så här kan det låta: "Smaken är fruktig och vinös med bra balans mellan syra och druvarom".
Vitvinsvinäger framställs genom jäsning av torrt, vitt vin och skall ha en syrahalt (andel ättiksyra) av minst 6%. Man använder olika druvor som Pinot Blanc eller Riesling.
SÅ ANVÄNDS RÖD OCH VIT VINVINÄGER
Vitvinsvinäger används när man vill få vitvinskaraktär på maten, till sallader, marinering, såser etc. Passar bra till fisk. Rödvinsvinäger förhöjer smaken och ger syrlig karaktär till dressing, sallader, såser, grytor och soppor. Passar bra till kötträtter. Rödvinsvinäger med hackad rödlök används ibland till ostron i stället för citron.
Zeta® rekommenderar: Vilken vinäger du väljer är en smaksak. Skillnaden mellan röd- och vitvinsvinäger är inte enorm, men den finns där. Den röda är lite fylligare, lite mer vinös och rund i smaken. Den vita har istället en mer markerad fruktsyra och lite mer fatkaraktär och vaniljtoner. Har ni provat att skvätta i lite i köttfärssåsen, gräddsåsen, köttgrytan eller i marinaden? Perfekt också på rostade rotfrukter eller i grönsakssoppa. Vinäger kan man även ha som bordskrydda precis som en bra olivolja, fräschar upp pastan eller den stekta fisken på ett unikt sätt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-12