(farinsocker, brun farin, ljus farin = svensk-nordiskt brunsocker)
farine sugar = Nordic brown sugar, white beet sugar + brown cane syrup
sucre de farine = sucre cassonade nordique, sucre blanc + sirop de canne roux
zucchero farine = zucchero marrone nordico, zucchero barbabietola bianco + sciroppo di canna marrone
Farine Zucker = Nordischer brauner Zucker, weißer Rubenzucker + brauner Rohrsirup
azúcar moreno = Azúcar nórdico azúcar blanco + jarabe de caña moreno
Farinsocker (fr. farine = mjöl) är ett svensk-nordiskt brunsocker från sockerbetor (läs mer > Brusocker). Det framställs av vitt betsocker som blandas med mörk rörsockersirap. Det kan vara ljusbrunt eller brunt, samt både lätt fuktig eller torrt. Fuktig farin klumpar sig snabbt, blir hårt i rumstemperatur. Vill man återskapa torkad farin, kan man röra ut detta socker med lite brun sirap.
Hälsa/näring: Brunsocker är rikare på B-vitamin och mineraler och anses därför nyttigare. Det finns en övertro på brunsockers hälsoeffekter och i grunden gäller samma "ohälsa" för brunsocker som för vanligt socker.
SÅ ANVÄNDS FARINSOCKER
Sockret används som smaksättare i matlagning, bakning, till efterrätter och av drycker. Passar till filmjölk, förekommer i många kakrecept och är en given ingrediens i kaffedrinken Irish coffee.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10