(krikon, damaskusplommon)
Latin: Prunus domestica var. insititia
damson, damson plum, damascene, Farleigh Damson, Prune Damson
quetsche
?
Kriechenpflaume, Haferpflaume, Spedling
?
Krikon är biologiskt en underart till plommon (se dito) och snarlik sviskon som den ofta sammanblandas med. Båda är vanligtvis blå, mindre plommon. Till skillnad från sin like lämpar den sig Krikon inte att torkas till katrinplommon. Trädet blir cirka 5 meter högt. Det är klassiskt odlad frukt i Mellaneuropa som också förekommer förvildad i skogsbryn och invid gammal bebyggelse, samt i stads- och parkmiljö. Det är en mycket gammal plommonsort med osäkert ursprung. Eventuellt uppstod den i Turkiet som en spontan korsning mellan vild slånbär och körsbärsplommon. De tyska namnen på frukten Kriechen (krypande) och Hafer (havre) är märkliga utan förklaring av uppkomst. Krikon förväxlas ofta med Sviskon (se dito). Se film, klicka på "Seppo" under bilden ovan.
SÅ ANVÄNDS KRIKON
Krikon kan används som andra plommon. Som bordsfrukt men mest till sylt, marmelad och gelé, till saft, fruktpaj och andra bakverk. Slivovitz är ett fruktbrännvin tillverkat av Krikon. Förekommer i Tyskland, Österrike (Steiermark) och i Balkanländer. Serbien är den största producenten av drycken. Krikonträdet är härdigt och används som träd för ympning av andra plommonsorter.
Damson används främst till sylt och i matlagning. Inte så vanligt som bordsplommon på grund av sin syrlighet och för att köttet svårligen lossar från kärnan. Av frukten görs gin och förr även starkvin som var ett alternativ till portvin.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09