Latin: Cucumis melo var. reticulatus
galia melon
galia melon
galia melone
Galia Melone
galia melón
Galiamelon är en rund sockermelon (läs mer > Meloner), närmare bestämt en så kallad nätmelon (läs mer > Nätmeloner). Melonen är en hybrid (korsning) mellan de två nätmelonerna Ogen och rysk Krimka skapad i Israel på 1970-talet. Den är namngivet efter skaparens dotter Galia, ett namn som på hebreiska betyder "Guds våg". Det finns olika sortvarianter. Se film, klicka på "Melurth" under bilden ovan.
VIKT & PORTIONSVIKT GALIA
Galia väger vanligen runt 1 kilo (0,6-1,5 kg). Andelen mjukt fruktkött på halvmogen melon 40-50% och fullt mogen 55-60%, Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött.
Galia normtal | Råvikt | Kärnhus | Skal | Hårt kött | Ätbart | Portioner |
Halvmogen | 1000 g | -5% | -15% | -35% | 450 g | 1 |
Fullt mogen | 1000 g | -5% | -15% | -20% | 600 g | 1,5 |
Portionsvikt: Beräkna en portionsvikt på 400-500 gram ätbart fruktkött för en portion melon med skinka, eller en råvikt av 800-1100 gram. Halvera mängderna om det är en förrätt. Se recept > Melon med skinka.
SÅ ANVÄNDS GALIA
Galia används som andra sockermeloner. En utmärkt sallads- och efterrättsmelon. Passar väl att ätas med kokt eller rökt skinka. Läs mer > Meloner.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10