Galiamelon

Galiamelon

Latin: Cucumis melo var. reticulatus

Engelsk översättning galia melon

Fransk översättning galia melon

Italiensk översättning galia melone

Tysk översättning Galia Melone

Spansk översättning galia melón

Galiamelon är en rund sockermelon (läs mer > Meloner), närmare bestämt en så kallad nätmelon (läs mer > Nätmeloner). Melonen är en hybrid (korsning) mellan de två nätmelonerna Ogen och rysk Krimka skapad i Israel på 1970-talet. Den är namngivet efter skaparens dotter Galia, ett namn som på hebreiska betyder "Guds våg". Det finns olika sortvarianter. Se film, klicka på "Melurth" under bilden ovan.

  • Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Zvi Karchi, Israel 1973.
  • Form och vikt: Rund 10-15 centimeter i diameter. Vikt vanligen runt 1 kilo (0,6-1,5 kg). Resultat på 10 kilo sägs ha uppnåtts i Pakistan. 
  • Skal och färg: Hårt skal som på mogen frukt är ljusgult med beige fint nätverk.
  • Fruktkött: Ganska fast och saftigt, ljusgrönt till krämvitt, ljusnande in mot centrum.
  • Mognad: Sommar, tidig höst. Mognad avgörs på färg och lukt. Fullt mogen har den lätt söt, blommig honungsliknande doft (i rumstemperatur).
  • Smak: Milt söt till mycket söt beroende på mognad. Tropiska fruktiga nyanser.
  • Alternativ vara: Andra nät- eller sockermeloner.
  • Säsong/försäljning: Säljs året om till och från i butik. Lågsäsong under vintern med import från andra halvklotet. Odlas främst i USA, Mellanamerika, Brasilien, Spanien och Algeriet.
  • Förvaring: 8-12°C. 10-14 dagar. 1 vecka vid 20°C.


VIKT & PORTIONSVIKT GALIA

Galia väger vanligen runt 1 kilo (0,6-1,5 kg). Andelen mjukt fruktkött på halvmogen melon 40-50% och fullt mogen 55-60%,  Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött.

 Galia normtal

Råvikt

Kärnhus

Skal

Hårt kött

Ätbart

Portioner

 Halvmogen

1000 g

-5%

-15%

-35%

450 g

1

 Fullt mogen

1000 g

-5%

-15%

-20%

600 g

1,5


Portionsvikt
: Beräkna en portionsvikt på 400-500 gram ätbart fruktkött för en portion melon med skinka, eller en råvikt av 800-1100 gram. Halvera mängderna om det är en förrätt. Se recept > Melon med skinka.


SÅ ANVÄNDS GALIA

Galia används som andra sockermeloner. En utmärkt sallads- och efterrättsmelon. Passar väl att ätas med kokt eller rökt skinka. Läs mer > Meloner.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10