(charentaismelon)
Latin: Cucumis melo cantalupensis
melon charentais
charentais melon, cavaillon charentes
charentais melone
Charentais Melone
charentais melón
Charentais är en rund liten sockermelon, en variant av cantaloupe som utvecklades i Frankrike på 1920-talet med anor från 1500-talet (läs mer > Cantaloupemeloner). Dagens odlade charantaismeloner är mestadels hybrider av originalet till exempel gul eller vit Cavaillon charentes. Odlas främst i Frankrike och Nordafrika. Idag är det fransosens standardmelon på frukostbordet under säsong. Se film, klicka på "RareSeeds" under bilden.
VIKT, PORTIONSVIKT CHARANTAIS
Charantais väger 0,5-1.5 kilo. Andelen mjukt fruktkött av totalvikten brukar vara runt 40% för halvmogen melon och 55-60% när fullt mogen. Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött.
Charantis normtal | Råvikt | Kärnhus | Skal | Hårt kött | Ätbart | Portioner |
Halvmogen | 600 g | -10% | -20% | -30% | 250 g | 0,5 |
Fullt mogen | 650 g | -10% | -20% | -15% | 350 g | 1 |
Portionsvikt: Till frukost passar en halv eller hel melon. Beräkna en portionsvikt på 400-500 gram ätbart fruktkött för en portion melon med skinka, eller en råvikt runt 1 kilo. Halvera mängderna om det är en förrätt. Se recept > Melon med skinka.
SÅ ANVÄNDS CHARANTAIS
En utmärkt melon för en lätt måltid tillsammans med kokt, rökt eller lufttorkad skinka. Passar väl till fruktsallader och till dessert. Läs mer > Meloner.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10