(vattenmeloner, vattenmelon, ökenmelon)
Latin: Citrullus, Citrullus lanatus (desert melon), C. amarus (lemon melon), C. colocynthis (Abu Jahl´s melon), C. ecirrhosus (Namib tsamma), C. ecirrhosus (Gemsbok cucumber), C. naudinianus, C. mucosospermus, C. rehmii
watermelons, watermelon, icebox melon, desert melon
pastèques, pastèque, melon du désert
cocomeri, anguria, melone del deserto
Wassermelonen, Wassermelone, Wüstenmelone
sandías, sandía, melón del desierto
Vattenmeloner (Citrullus) är biologiskt ett släkte med sju arter i familj Gurkväxter (läs mer > Om gurkväxter), eller ett bär om man så vill (läs mer > Matbiologi frukt). Tillhör alltså inte Gurksläktet (Cucumis) där bland annat arten Melon ingår (läs mer > Meloner). Vattenmeloner är slingrande ökenvinrankor med härkomst från Afrika. Ur gastronomiskt synpunkt är det arten Ökenmelon (C. lanatus) som är betydelsefull. Övriga arter har viss lokal betydelse som föda och vätskekälla. Se film, klicka på "Populer WrldVideo" under bilden.
Hälsa: Vattenmeloner är näringsfattiga, med hög andel vatten (~91%). Sockerhalt 7-8%. Lågt energivärde, cirka 34 Kcal/100g. Skillnaderna mellan olika sorter är ringa. Meloner anses som andra frukter vara nyttig mat rikt på vitamin C. Melonerna bör sköljas för att salmonellabakterier kan förekomma på skalet.
Odla: Vattenmeloner behöver temperatur över 25 grader och odlas i torrt subtropiskt klimat. Fröna behöver sandig lerjord för att frodas och ett PH-värde mellan 5,5-7.
Produktion: Den totala världsproduktionen av vattenmeloner år 2012 blev drygt 100 miljoner ton (sockermeloner knappt 30, Läs mer > Produktion europeisk frukt). Asien dominerar med 88 miljoner ton (83%) varav Kina med 70 miljoner ton (världsandel 66%), följt av Turkiet 4 och Iran 3,8 miljon ton. Afrika knappt 6, främst Nordafrika. Europa 5,3 miljoner ton (Ryssland, Spanien, Slovenien, Ukraina, Rumänien, Grekland). Medelhavsländerna inklusive Turkiet knappt 11 miljoner (10% av världsmarknaden). Amerika producerar 6 miljoner ton (världsandel 6%), varav Sydamerika (främst Brasilien) 2.8, Nordamerika (USA) 1.8 och Centralamerika (främst Mexiko) 1.4 miljoner ton. Källa: FAOSTAT.
Miljö: Meloner är oftast en importvara och därmed ett mindre bra miljöval, i synnerhet vintertid när de kommer långväga.
VIKT OCH PORTIONSVIKT VATTENMELON
Vattenmeloner väger vanligen 2-6 kilo i butik. Andelen fruktkött av totalvikten brukar vara cirka 60%. Resten är huvudsakligen skal. En liten del utgörs av kärnor som är ätbara.
Vattenmelon normtal | Råvikt | Kärnhus | Skal | Hårt kött | Ätbart | Portioner |
Liten mogen | 2000 g | -3% | -35% | -2% | 600 g | 2 |
Stor mogen | 4000 g | -3% | -35% | -2% | 1200 g | 4 |
© Testlagat av Kockskolans provkök 1509
Portionsvikt: Beräkna en portionsvikt på 300 gram ätbart fruktkött för en förfriskningsportion eller en råvikt av 500 gram.
SÅ ANVÄNDS VATTENMELON
Vattenmelon passar utmärkt som förfriskning, väl kyld till exempel en het sommardag. Utmärkt som förfriskning efter kräftor eller andra skaldjur, då den balanserar upp skaldjurens sälta. En annorlunda variant är att grilla stora skivor lätt sockrade (se recept > Grillad melon och ananas). Melonens skal är ätbart, men har bitter smak. Det kan användas till pickles (läs mer > Pickles). Fröna, som har nötig smak, kan torkas och rostas och ätas som snacks vilket är vanligt i Kina och Vietnam i samband med nyårsfirande. Av saften tillverkas juice och vin. Man kan fylla melonen med vin eller sprit (se recept > Champagnemelon).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10