(honungsmelon, gyllene honungsmelon)
Latin: Cucumis melo inodorus
1. honeydew melon 2. Golden honeydew 3. Orange-fleshed honeydew 4. Casaba melon
1. melon miel, melon miellat 2. blanc melon d´Antibes d´hiver
melone di melata, gialletto, gialletti meloni
Honigmelone
amarillo melón, melón de miel
Honungsmeloner är biologiskt en sortgrupp (Inodorus) bestående av olika sortvarianter sockermelon (läs mer > Meloner). Tre varianter benämnda honungsmelon och ett antal andra till exempel Casaba. Se film via länkar nedan.
VIKT & PORTIONSVIKT HONUNGSMELON
Färdigmogna honungsmeloner väger runt 2 kilo (1,5-4 kg), varav mjukt fruktkött utgör cirka 2/3-delar av totalvikten i en mogen melon. Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött.
Honungsmelon normtal | Råvikt | Kärnhus | Skal | Hårt kött | Ätbart | Portioner |
Halvmogen | 1800 g | -5% | -15% | -25% | 1000 g | 2 |
Fullt mogen | 2000 g | -5% | -15% | -15% | 1300 g | 3 |
© Testlagat av Kockskolans provkök 1509
Portionsvikt: Beräkna en portionsvikt på 400-500 gram ätbart fruktkött för en portion melon med skinka, eller en råvikt av 600-800 gram. Halvera mängderna om det är en förrätt. Se recept > Melon med skinka.
SÅ ANVÄNDS HONUNGSMELON
Honungsmelon används som andra sockermeloner. En utmärkt sallads- och efterrättsmelon för sin friska, saftiga och söta smak. Passar väl att ätas med kokt eller rökt skinka. Läs mer > Meloner.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10