(cantaloupemelon, kantalup)
Latin: Cucumis melo cantalupensis
cantaloupe melons, European cantelope, Cantaloupe Tuscan style
melons cantaloup, cantaloup européen, Cavaillon melon
melone cantalupo
Cantaloupe-Melone, Cantaloup, Kantalupe
melón cantalupo
Cantaloupemeloner (Cucumis melo cantalupensis) är en sortgrupp av arten Melon (läs mer > Meloner). Till gruppen räknas bland annat Europeisk cantaloupe (beskrivs nedan), Charantis (se dito), Cavaillon melon (se film via länk nedan), Rock melon och Persisk Melon. Nordamerikansk cantaloupe anses inte vara en cantaloupemelon utan betraktas som en nätmelon (läs mer > Nätmeloner). Lilla bilden "melon flower" > se film via länk nedan.
EUROPEISK CANTALOUPE
Europeisk cantaloupe ("äkta cantaloupe") är en klassisk myskmelon (läs mer > Meloner). Förväxlas ofta med Charantis som är snarlik och mer vanligt förekommande. Cantaloupe sägs ha odlats i Iran för 5000 år sedan och i Egypten för cirka 4000 år sedan. På 1700-talet odlades melonen i orten Cantalupo in Sabina norr om Rom i Italien, som förr var påvlig residensstad nära Rom. I den påvliga trädgården odlades dessa meloner av frön hämtade från Armenien. Orten har givit namn åt melonen.
VIKT & PORTIONSVIKT CANTALOUPE
Cantaloupe väger i butik vanligen runt 1,5 kilo. Andelen mjukt fruktkött av totalvikten i halvmogen melon cirka 40% och i en fullt mogen 50-55%. Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött.
Cantaloupe normtal | Råvikt | Kärnhus | Skal | Hårt kött | Ätbart | Portioner |
Halvmogen | 1500 g | -10% | -20% | -30% | 600 g | 1,5 |
Fullt mogen | 1650 g | -10% | -20% | -15% | 900 g | 3 |
SÅ ANVÄNDS CANTALOUPE
Cantaloupe används som andra sockermeloner. En utmärkt sallads- och efterrättsmelon. Passar väl att ätas med kokt eller rökt skinka. Läs mer > Meloner.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10