(Svensk hårdost, f.d. Falkenberger)
Ursprung: Västergötland, Sverige. Reg. varumärke.
Osttyp: Svensk hårdost. Det finns olika varianter: Wästgöta Svart (grynpipig), Röd (rundpipig), Krydd/Grön (grynpipig)och Blå (rundpipig).
Ytskikt/snittyta:
Konsistens: Halvhård, skivbar.
Smak: Smakrik, fyllig. Svart: Lätt nötaktig. Röd: Mild, sötaktig. Krydd: Mild med smak av spiskummin/nejlikor.
Blå: Rund, kraftfull.
Lagring: Svart/Röd: 5, Krydd: 2,5+. Blå: 8 mån.
Fetthalt: Svart 31%, Röd, Krydd och Blå 28%.
Förvaring: +2-8°C. Går bra att frysa (3 mån).
Kommentar: Bra som påläggsost. Bra gratängost. Krydd passar till smörgåsbordet, till sill, kräftor/skaldjur.