(asiegurka, asiagurka, vit slanggurka, dansk inläggningsgurka, DK: asieagurk, asie, kæmpeagurk, langelands kaempe)
Latin: Cucumis satvius Fatum
Danish garden cucumber, pickeling cucumber
concombre de jardin danois, concombre mariné
cetriolo da giardino, cetriolo sottaceto
Dänische Gartengurke, Pökelgurke
Pepino de jardín danés, pepino para encurtir
Asiagurka (langelands kaempe) är en dansk klassisk variant av slanggurka med ursprung från Langeland i Danmark. Den är tjockare än vanlig slanggurka, vanligtvis blekgul men förekommer även som grön med knottrigt skal. Läs mer > Gurkor.
SÅ ANVÄNDS ASIEGURKA
Asiegurkor används främst till inläggning som syltgurka. En sötare inläggning än för vanlig ättiksgurka. Frukten skalas och skärs på längden. Kärnhuset skrapas ur med en sked och fylls med salt för att dra ut vätska. Så får den vila ett tag varefter den sköljs av och skärs i bitar och läggs i en kryddig ättikslag med extra mycket socker (se recept > Asiagurka). Inlagd asiegurka används som tillbehör till mat eller som "pynt på smørrebrød". Passar bra till kötträtter och stekar av olika slag.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08