(palmhjärta, palmmärg, palmost, palmkål)
Latin: Palmae
hearts of palm, palmito, palm cabbage
coeurs de palmier
cuori di palma
Palmenherzen, Palmkohl, Palmito
corazones de palma
Palmer har lokalt stort användningsområde. Stammen som byggmaterial och till utvinning av vax, bladen till taktäckning. Outvecklade bladhöljen (palmkål) kan kokas och ätas som grönsak. Märgen kan ätas, ur saven utvinns palmsocker och palmvin. Nötens (kokosnötens) fruktkött kan ätas och pressas till olja och fett.
Palmhjärta är det vita innanmätet (märgen) från vissa palmblads stjälkar, huvudsakligen från Brasilien, Paraguay och Argentina. För att komma åt innanmätet måste palmbladen tas av och därmed dör palmen. För att erhålla ett kilo palmhjärta går det åt två palmer. Palmerna växer i tropiska sumpmarker och avverkning skadar naturen.
SÅ ANVÄNDS PALHJÄRTA
Palmhjärta används främst som grönsak i sallader och då vanligtvis med en rosa majonnässås till.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-03