Latin: Cantharellus cibarius
chanterelle, golden c., yellow c.
chanterelle, girolle
gallinaccio
Pfifferling
cantarela
Kantarell är en art inom släkte Cantharellus och är den vanligaste och mest använda av vilda svampar. Det är en gul, lätt igenkänlig svamp med trattformig fruktkropp och vågig hatt med slät yta, 3–12 centimeter bred och 5–10 centimeter hög. Undersidan har grenade åsar, som löper ner mot foten (läs mer > Kantarell).
Kommentar: Undvik att köpa konserverade kantareller. Smaken är ganska okej, men inte alls lika goda som färska, dessutom är priset ofta högt. Dessutom miljömässigt ett sämre alternativ.
SÅ ANVÄNDS KANTARELL
Kantareller används som annan svamp, stekt eller stuvad, ensam eller blandad med andra svampsorter. Stekt och serverad på en smörgås eller som tillbehör är en delikatess. Fungerar även bra i såser, soppor och grytor. Kantareller är vattenrika, ibland blöta och behöver torrstekas utan matfett. När det slutat komma ut vattendroppar i pannan tillsätter man rikligt med smör och steker färdigt. Läs mer > Så tillagas svamp.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-10