(sojasås, soja = asiatisk smakrik tunn sås av fermenterade bönor, shoyo, jiang yong, Om sojasåser)
soy sauce = Asian tasty thin sauce of fermented beans
sauce de soja = asiatique savoureuse et fine sauce de haricots fermentés
salsa di soia = salsa asiatica gustosa e sottile di fagioli fermentati
Sojasoße = Asiatische schmackhaft und dünn Soße aus fermentierten Bohnen
salsa de soja = salsa asiática sabrosa y fina de frijoles fermentados
Sojasås/soja (kin. jiang yong, jap. shoyo) är en mångtusenårig asiatisk sås framställd av sojabönor och vete, som tillsammans med salt och vatten får ligga och jäsa (fermentera). Det tar omkring ett halvår innan sojan är färdig (läs mer > Tillverkning soja). En god soja luktar gott och har en klar färg. Det finns ljus och mörk soja. "Sojasås" kan också avse olika blandningar med soja som bas. Läs mer > Sojabönor.
Historia: Kinesiska Buddhistmunkar skall en gång i tiden ha uppfunnit "shih" av saltlake och jästa sojabönor, en sojaliknande vätska som ursprungligen användes för att konservera mat, men som senare kommit att uppskattas som smaksättare i senare tiders utvecklade soja. När munkarna reste till Japan och andra länder tog de med receptet som snabbt blev populär även där.
Färg, doft och smak: För kinesen är helheten av matupplevelsen viktig. Uppläggning och färg är nästan lika viktig som arom och smak. Soja är för kinesen inte bara smak utan också ett viktigt färgämne. En bra soja lyfter fram smakerna i andra ingredienser. När sojan är med och hettas upp vid stekning och grillning avges en härlig, aptitretande doft. När soja används som dippsås till rå fisk är det inte bara för att ge smak, utan också för att dölja den råa fisklukten som inte är så aptitlig.
OLIKA SORTERS SOJA
Över tiden förfinades den kinesiska sojan i olika länder för att passa den egna, lokala matkulturen. Vi skiljer främst på kinesisk, japansk och indonesisk soja, vilket ger en grov indelning av en variationsrik sojavärld. Vi skiljer också på om den är ljusbrun/tunnflytande eller mörk/trögflytande, samt om den är söt, salt eller smaksatt.
Köpråd: En bra soja består av enkla ingredienser. Klassiskt bereds soja av sojabönor, vete, vatten och salt. Undvik soja med komplicerade innehållsdeklarationer som förstärkts med olika E-nummer. En bra soja har klar vätska och doftar gott. Köp klassisk "äkta jäst" soja (se > Tillverkning soja). Använder man mycket soja kan man av budgetskäl använda uppblandad soja. En god kinesisk soja behövs till matlagningen i alla kök. Lagar man japansk mat t.ex. sushi behöver man en ljus japansk, tunnflytande soja som komplement.
SÅ ANVÄNDS SOJA
Soja används som dippsås till mat, smaksättning av mat och till smaksättning av andra såser och marinader. I Kina mest till marinader och grytor, i Japan mest som smaksättare av grillad mat och grönsaker. I Indonesien främst som bordskrydda. Läs mer, se respektive land i kolumnen ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12