Mexikansk kryddning

Mexikansk kryddning

Mexikansk kryddning är känd för att vara stark. Lite felaktigt räknar vi här även in kryddor som Gumbo filé, tillhörande Cajun­köket från Louisianna i USA. Här följer ett urval av kryddor som brukas i Mexiko.

Achiote, dvs frön från annattoträdet, har mild smak och  används både för att färga och smaksätta mat och är ofta förekommande i kryddpastor för kött- och fiskrätter.

Ancho chilipulver med mild fruktsmak av russin och plommon är den sötaste av olika sorters torkad chili som används och ingår i många mexikanska såser och soppor. Chipotle chilipulver är en het chili av torkad rökt Jalapeño som ofta används till soppor och såser.

Avokadoblad med ton av anis och hasselnöt, används hel, hackad, eller stött i mortel, i stuvningar, kyckling- och fiskrätter. Epazote är en syrlig och lätt bitter örtkrydda, vars blad används i bönrätter, vegetariska såser etc.

Mexikansk oregano är smakrikare än sin europeiska motsvarighet och kombineras ofta i olika rätter med chili, epazote m.fl.