(hjortdjur, hjortkött, kronhjort, kronvilt, dovhjort, dovvilt)
Latin: Cervus elaphus, Dama dama
stag, fallow-deer
mâle, daim
maschio, daino
Edelhirsch, Damhirsch
macho, gamo
Hjortdjur (Cervidae) är en familj med ett 40-tal arter. Svenska hjortdjur är älg, rådjur, dovhjort, kronhjort och ren. Läs mer > Om hjortdjur.
Hjort = arterna kronhjort eller dovhjort. De är snarlika varandra och båda är eftertraktat jaktbyte.
Kronhjort (Cervus dama) är näst älg den största arten av hjortdjuren med en mankhöjd av 0,7-1,5 meter och vikt på 75-350 kg. Det finns 12 underarter. Hanen (bocken), som är avsevärt större än honan (hinden), har kraftfull ståtligt grenad hornkrona. Kronhjortar förekommer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern och stora delar av Asien samt i Nordamerika. I Sverige främst i Syd- och Mellansverige.
Dovhjort (Cervus elaphus) är mindre än kronhjorten och kan variera ganska mycket i färg, från rödbrun med vita fläckar på sommaren och gråbrun på vintern, till svartbruna året om, eller till väldigt ljusa varianter. Hornen är skovelformiga hos äldre hjortar. Dovhjorten kommer ursprungligen från Mesopotamien och Mindre Asien men har inplanterats i många länder. Förekommer i Syd- och Mellansverige, lokalt i ganska stora bestånd.
Hjortdjurskött anses av många som något av det bästa kött man kan äta.
Hälsa: Hjort är ett relativt friska djur. Smittsamma sjukdomar som kan överföras till människan förekommer inte. Däremot kan sjukdomstillstånd göra djuret olämplig som människoföda, men normalt självdör dessa djur och skjuts sällan vid jakt. Dessutom brukar sjuka djurs utseende avvika tydligt. Kött i handeln är kontrollbesiktigat av veterinär.
Näring: Hjortdjurskött är magert och nyttigt kött.
Miljö: Viltkött anses miljövänligt och ingår i det naturliga kretsloppet.
Jakt:
Styckning: Hjort styckas på likande sätt som nötdjur. Sadeln med filéerna utgör de bästa bitarna och bör komma från unga djur. Köttet blir mört efter kort tids hängning. Läs mer > Stycka kött.
SÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS HJORTKÖTT
Hjortkött tillagas på samma sätt som nötkött. Som tillbehör passar ofta andra produkter från skogen, t.ex. svamp, geleade vilda bär etc.
Hjort- och rådjurskött passar väl till att rökas.
Stektemperatur
En stek med innertemperatur 60-65°C är rosa inuti, vid 70° är den genomstekt.
Ugns- | Innertemperatur | |||
temp. | Röd | Medium | Välstekt | |
Filé | 110°C | 52°C | 57°C | 65°C |
Stek | 125°C | 55°C | 62°C | 68°C |