(sesamfrö, sesamört, sesamdryck, sesammjölk, Sesam öppna dig)
Latin: Sesamum indicum
sesame seed = seed spice
graine de sésame, teel, till = épice de graines
seme di sesamo = spezia di semi
Sesamsamen = Samengewürz
semilla de sésamo = especia de semillas
Sesamört är ett ettårigt stäppgräs bestående av många vilda arter i Afrika och några i bl.a. Indien. De odlas i stor omfattning i tropiska områden världen över. Växten kan bli upp till metern hög. Bladen är kraftiga, långa och spetsiga. Blommorna är vita eller vitrosa, stora och klockformade. Fröna ligger samlade i fröskidor och är gräddvita, svarta eller rödaktiga.
Historia: Sesam är en gammal kulturväxt och enligt assyrisk legend drack gudarna sesamvin när de skapade världen. Inom hinduismen är fröna en symbol för odödlighet och används som offergåvor. Trollformeln "öppna dig sesam" i berättelsen Tusen och en natt, syftar på att när fröskidan öppnar sig sprätter fröna ut.
Sesamolja: Ur fröna pressas olja (läs mer > Sesamolja).
Sesamdryck ("sesammjölk") är mixade eller finmalda nötter utspätt med vatten. Smaksätts på olika sätt, till exempel med socker, vanilj eller kakao. Läs mer > Vegetabilisk dryck.
Hälsa/näring: Fröerna är liksom andra fröer rika på näring, vitaminer och mineraler. Oskalade är rikare på fibrer, vitaminer och mineraler. Oskalade måste krossas för att frigöra dessa ämnen. Det finns personer som reagerar allergiskt på sesamfrön. Varor som innehåller sesam måste ange detta på förpackningen.
Produktion: Världens produktion av sesamfrön var år 2016 cirka 400 tusen ton, varav Italien svarade för 66% och Grekland för 25% av världsproduktionen. av världensproduktionen. Övriga världen 9%. Källa: FAOSTAT.
SÅ ANVÄNDS SESAMFRÖN
Sesamörtens frön används som krydda i matlagningen. Vita och andra ljusa sorter används flitigt i Mellanöstern. Fröna mals fröna ihop med nötter och socker och pressas ihop till en kaka benämnd halvah. De ingår också malda i en oljig pasta kallad tahini, vilket är en viktig ingrediens i hummus. Förekommer flitigt i olika kryddblandningar t.ex. den egyptiska dukkah. I Asien används både vita och svarta, de svarta speciellt i Japan. I Japan är gomashio populärt som kryddblandning bestående av lätt rostade frön och havsalt. I Chile ingår fröna i chokladpastan mole.
I Europa används främst de vita fröna till garnering av bröd och kakor, t.ex. hamburgerbröd. Fröna är annars lätt rostade utsökta till sallad, kokta grönsaker, i kryddbladningar, eller som ingrediens vid panering av fisk och kött.