(persilja, bladpersilja 1. kruspersilja = färsk eller torkad örtbladkrydda, Så används persilja)
Latin: Petroselinum crispum
parsley, garden parsley - curly-leaf parsley = herbs/spices, fresh or dried leaves
persil - persil frisé = herbes/épices, feuilles fraîches ou séchées
prezzemolo - prezzemolo riccio = erbas/spezie, foglie fresche o secche
Petersilie, Petersil - Krause Petersillie = Kraut/Gewürze, frische oder getrocknete Blätter
perejil - perejil rizado = hierbas/especias, hojas frescas o secas
Persilja (lat. Petroselinum crispum) är en art i familj flockblomstriga växter med ursprung från medelhavsområdet där den växer vilt. Det är en tvåårig växt som blommar först år två och kan bli över halvmetern hög. Vild persilja är giftig. De vi äter är förädlade varianter och benämns bladpersilja som omfattar slätpersilja (se dito) och kruspersilja (se nedan), till vilka det finns undervarianter (sorter). Det finns dessutom en underart där roten används som föda (läs mer > Rotpersilja). Även andra arter benämns persilja, till exempel Japansk persilja (se dito). Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.
Kruspersilja är en yngre släkting till slätpersilja och den som mest förekommer i Sverige.
Historia: Persilja har odlats i 1000-tals år som medicinalväxt och krydda. Den var i det gamla Grekland en symbol för sorg, medan romarna använde persilja som läkeört bland annat efter allför kraftig vinkonsumtion. I folktro lever det fortfarande kvar föreställningen om att persilja neutraliserar sprit och persilja anses också neutralisera lukten av vitlök. Till Norden kom persilja på medeltiden.
Hälsa: Persilja innehåller rikligt med A- och C-vitamin, samt järn och kalcium. Särskilt järn brukar framhållas men mängderna som konsumeras är som regel små och järnet är av så kallat icke-hemjärn som tas upp i mindre grad än det järn som till exempel finns i kött.
Odling: Plantera på våren i näringsrik, gärna kalkhaltig och väldränerad jord i soligt eller halvskuggigt läge. Så fröna grunt och gallra när de kommer upp till 1-1,5 dm radavstånd. Fröna tar lång tid på sig att gro. Första året kommer endast blad, andra året blommor. Knipsa bort blomstänglarna för bättre skörd och låt några stå om självsådd önskas. Läs mer > Odla persilja.
Miljö: Frilandsodlad persilja från Sverige, gärna från egen täppa, är ett utmärkt miljöval. Persilja odlas i stor omfattning i växthus vilket är ett sämre miljöval än frilandsodlad från Italien.
SÅ ANVÄNDS PERSILJA
Persilja är den mest använda örtbladkryddan i Sverige, främst färsk till garnering. Persilja passar i de flesta matsammanhang och ger fin smakbrytning till exempel i sallader. Förekommer ofta i marinader och inläggningar. Stjälkarna brukar användas som smaksättare i varma rätter som grytor. Ingår i bouquet garni (fransk kryddbukett, läs mer > Kryddbukett). Persilja kan sauteras (hastigt stekas) i hett smör eller friteras och då serveras till stekt fisk eller kött.
Ansa, hacka: Ta bort vissna kvistar. Skölj noga och skaka av vattnet och torka av i hushållspapper eller i handduk. Nyp av bladkronorna från stjälkarna, tryck ihop dem med handen och skär i mindre bitar. Finhacka kors och tvärs om så önskas. Skall persiljan friteras används hela kronor med kort skaft.
Klassiska rätter med persilja:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10