(kyndel, bönkrydda, pepparört = färsk eller torkad örtbladkrydda, sommarkyndel, vinterkyndel)
Latin: Satureja
savory = herb/spice, fresh or dried leaves
sarriette = herbe/épice, feuilles fraîches ou séchées
estate saporita = erba/spezie, foglie fresche o secche
Bohnenkraut = Kraut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter
verano sabroso = hierba/especia, hojas frescas o secas
Kyndel är en kransblommig växt 3-4 dm hög och hemmahörande i Sydeuropa. Den har små långsmala blad och vita/lila blommor. Det finns två arter, sommarkyndel som är 1-årig och vinterkyndel med tjockare blad är flerårig.
Hälsa: Kyndel anses vara magvänlig, lindrar gasbildning mm. Färska blad lär lindra mot getingstick.
Odla: Sommarkyndel kan förodlas inomhus och planteras ut när det inte längre är risk för nattfrost. Det går också bra att odla den i kruka inomhus. Bladen plockas hela sommaren och torkas bäst i samband med blomning. Vinterkyndel är lättodlad och kan sås direkt på växtplatsen som bör vara soligt, i mager, torr och väldränerad jord. Plantorna kan förökas genom sticklingar i slutet av sommaren. Läs mer > Odla kyndel.
SÅ ANVÄNDS KYNDEL
Kyndel används färsk, torkad eller fryst till kött-, bön-, korv- och äggrätter, i grytor, soppor och såser. Även till sallad och osträtter. För bästa effekt bör kyndel tillsättas i maten när det nästan kokat helt färdigt. Vinterkyndel används vanligen för smaksättning av get- och fårostar.