(koriander = färsk eller torkad örtbladkrydda, vietnamesisk koriander, långkoriander)
Latin: Coriandum sativum
coriander, cilantro = herb/spice, fresh or dried leaves
coriandre, persil arabe, persil chinois = herbe/épice, feuilles fraîches ou séchées
coriandolo = erba/spezie, foglie fresche o secche
Koriander = Kraut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter
cilantro = hierba/especia, hojas frescas o secas
Koriander är en ettårig ört som kan bli meterhög, men bladen skördas när den är cirka 1,5 dm hög. Blommorna är vita och växer i flockar. De övre bladen är breda liknande bladpersilja. Både blad, frukt (se Korianderfrön) och rötter är användbara. Det är en av de älsta kryddväxterna som odlats i Indien, Kina, Egypten och intilliggande länder och sägs vara den mest använda bladkrydda i världen. Judarna kryddade kakor med koriander och romarna använde den till konservering av kött. På 1700-talet tuggades bladen täckta med socker. Carl von Linné: "fröna lagda under örngott fördriver vägglöss" och "de är goda för okyskhet". Förekommer i läkemedel som smakförbättrare. Vietnamesisk koriander (Polygonium odorantum) och Långkoriander (Eryngium foetidum) är andra arter med liknande egenskaper som som vanlig koriander.
Odla: Koriander odlas i omgångar från mars till augusti, planteras 1-2 gånger per månad för att ge kontinuerlig bladskörd. Så direkt på friland när frostrisken är över och jorden rett sig. Hela plantan skördas efter 1,5-2 månader, när den är cirka 1,5 dm hög. Läs mer > Odla koriander, > Odla korianderfrön.
SÅ ANVÄNDS KORIANDER
Koriander passar till fisk, kött, färs, grönsaker, soppor, risrätter och ägg, som brödkrydda, till (sill-)inläggningar och i efterrätter. I Indien görs en vanligt förekommande chutney på stötta korianderblad, chilipeppar, vitlök, senapsolja och salt. Koriander förekommer i likörerna Izarra och Chartreuse. Kan användas som ett alternativ till peppar, exempelvis i brännvin (Ödåkra, Taffelakvavit, Lemon Gin). Rötterna används bl.a. i thailändsk currypasta.