(dragon, fransk dragon, kejsarsallat = färsk eller torkad örtbladkrydda, rysk dragon, dragonvinäger)
Latin: Artemisia dracunculus
tarragon, estragon = herb/spice, fresh or dried leaves
estragon = herbe/épices, feuilles fraîches ou séchées
dragoncello, estragone = erba/spezie, foglie fresche o essiccate
Estragon =Kaut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter
estragón = hierba/especias, hojas frescas o secas
Dragon (Artemisia dracunculus) är en flerårig växt som blir halvmetern hög i Sverige och högre i varmare länder. Den tillhör familj korgblommiga växter och är närbesläktad med malört. Bladen är mörkgröna, kala och smalt lansettliknande. Blommorna är små och grönaktiga. Det finns olika varianter dragon. Namnet kommer från latinets draco, vilket betyder liten drake, förmodligen med tanke på rötterna som är slingriga. Det engelska namnet tarragon kommer från det arabiska namnet tarkhun. Förr ansågs växten vara ett botemedel mot ormbett.
Fransk dragon växer vilt runt Medelhavet och är den dragon vi vanligen hittar i butik, såväl färsk som torkad.
Rysk dragon är härdig och lätt att odla, men har ringa smak. Fransk dragon är sannolikt en förädling av den ryska.
Estragon (i Sverige = dragonvinäger) är dragon som lagts i vinäger för att bevara aromen. Används som dragon t.ex. för att smaksätta majonnäs eller béarnaise. Säljs i välsorterade butiker.
Odla: Fransk dragon är härdig upp till mellersta Sverige, den ryska ännu längre norrut. Den kan bara förökas med sticklingar. Planteras soligt och vindskyddad i väldränerad och mullrik jord. Den bör planteras om efter några år. På våren klipper man ner den. Bladen skördas i juni till september. Läs mer > Odla dragon.
SÅ ANVÄNDS DRAGON
Dragon är uppskattad för sin milda och säregna smak. Det är bladen som används hackade, inte stjälkarna som har skarp smak. Fransk dragon används till mycket. Den är ingrediens i tartar- och hollandaisesås, samt huvudkrydda i béarnaise. Passar också till ägg- och fiskrätter, kyckling, tomatsallad, soppor m.m.