(1. havssalt, evaporerat salt 2. flingsalt, grovt flingsalt, gourmetsalt, saliner)
1. sea salt, evaporated salt 2. flake salt
1. sel de mer, sel évaporé 2. flocon de sel
1. sale marino 2. sale in scaglie
1. Meersalz, Siedesalz 2. Flockensalz
1. sal marina, sal evaporada 2. sal en escamas
Havssalt är liksom hushållssalt (stensalt) en form av koksalt (läs mer > Om salt, koksalt). Havssalt framställs genom avdunstning (evaporation) av havsvatten i strandnära områden med varmt och torrt klimat. Vattnet leds in i grunda bassänger (saliner) där det får avdunsta, varefter saltet befrias från föroreningar. Hav innehåller normalt knappt 3% natriumklorid (koksalt), plus ett antal andra salter. Innanhav som Östersjön har lägre salthalt. Vissa avloppslösa sjöar kan var mycket salta, till exempel Döda Havet (35%) där man utvinner mycket havssalt. Havssalt är sällan jodberikat.
Flingsalt är en typ av havssalt. Det framställs traditionellt genom att koka havsvatten i öppna pannor, vilket gör saltet likt flingor. Vanligt havssalt har grövre korn (se bilden ovan). Den väsentliga skillnaden är att flingsalt ger frasighet och intensivare saltupplevelse. Begreppen havs- och flingsalt blandas ibland ihop.
Kommentar: Himalayasalt = onödigt dyrt salt. Flingsalt i saltkvarn = meningslöst, använd i stället kvarnsalt eller vanligt salt.
SÅ ANVÄNDS HAVS- OCH FLINGSALT
Havssalt bör användas som ett fint bordssalt som strös ovanpå maten. Fungerar också utmärkt som saltkick i choklad på tårtor och dylikt. Som sådan ger det en annan upplevelse än vanligt hushållssalt, nämligen krispighet och saltkickar. Doftexperten kan eventuellt känna subtila toner av olika mineraler. Fungerar bäst i milda anrättningar, i smakstarka har det sällan effekt. Använd vanligt salt i matlagningen för att det har samma verkan och är billigare. När man kryddar maten i förväg brukar flingorna lösa upp sig av matens fukt. Vill man behålla krispigheten kan man blanda dem med lite matolja innan de fördelas över maten.
Tänk på: Det behövs dubbel volym flingsalt för att motsvra vanligt salt som är kompaktare.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-11