Palmsocker

Palmsocker

Latin: Arenga pinata

Engelsk översättning palm sugar

Fransk översättning sucre de paume

Italiensk översättning zucchero della palma

Tysk översättning Palme Zucker

Spansk översättning azúcar de la palma

Palmsocker är ett sötningsmedel som utvinns från palmträds sav, främst från sockerpalm, kokospalm och palmyra (solfjäderpalm). Saven utvinns och används på liknande sätt oavsett palmsort. I Sverige förekommer mest kokossocker (läs mer > Kokossocker). Renat socker är snarlikt rörsocker. Palmsocker utvinns inte från samma träd som palmolja.

  • Smak: Inte lika sött som vanligt socker.
  • Alternativ vara: Annat palmsocker, råsocker eller vanligt socker.
  • Försäljning: Förekommer ibland dagligvarubutiker. Säkrast i asiatiska butiker.
  • Jämförpris: Dyrt socker. Cirka 50 kr/kg (vanligt strösocker 10-20 kr/kg).
  • Förvaring: Torrt. Lång hållbarhet. Kan klumpa ihop sig efter längre tids lagring.

Produktion: Blomställningen huggs av till en stump och plastdunkar hängs upp för att samla upp saven. Eftersom saven kommer från blomställningen kallas sockret även för coconut blossom sugar (kokosblomsocker). Uppsamlad sav silas för att bli av med flygfän och oönskade partiklar (se filmer via länk nedan). Saven kan också utvinnas genom ett snitt i stammen. Därefter kokas saven helt enkelt ner till en trögflytande sockermassa, eller tills all vätska försvunnit och kristalliserat sig till pulver som siktas. Avslutningsvis torkas sockret ytterligare. Färgen kan vara alltifrån krämbeige till karamellbrun.


SÅ ANVÄNDS PALMSOCKER

Palmsocker används på samma sätt som annat socker. Används mycket i och passar till asiatisk, mellanösterns och nordafrikansk matlagning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10