(syltsocker, gelésocker, saftsocker)
jam sugar
sucre spécial confiture, sucre spécial gelée
zucchero gelificante
Gelierzucker
azúcar especial mermeladas
Sylt- och gelésocker är specialsocker som gör att det går fort och enkelt att koka sylt och marmelad, respektive gelé. Alternativt kan Certo och Melatin (se respektive) användas för stabilitet och lång hållbarhet (läs mer > Om konservering, konservera). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
SYLTSOCKER
Dosering | Bär, frukt | Syltsocker | Vatten | Koktid |
Sylt & marmelad | 1 kg | 1 kg | 0 | 3-5 min |
Lättsockrad dito | 2 kg | 1 kg | 0 | 3-5 min |
Citrusmarmelad | 1 kg | 1 kg | 4 dl | 15 min |
Ekologiskt syltsocker innehåller naturligt pektin och inga konserveringsmedel. Lämpar sig inte till lättsockrad sylt. Resultatet kan ge ett lösare resultat än med vanligt syltsocker. Var noga med att använda felfria bär, att skumma noga och använda varma, väl rengjorda burkar.
Dosering: 1 liter bär blandas med 500 gram socker (ett paket).
Syltsocker 1+3 (1 kg frukt/bär, 330g socker, dvs. 1 paket) används till sylt och marmelad med mindre mängd socker. Innehåller pektin från citron och konserveringstillsatsen kaliumsorbat (E202, se dito), som finns naturligt i rönnbär. Används som vanligt syltsocker.
Dosering: 1 paket syltsocker (330 g) till 1 kilo bär.
GELÉSOCKER (Multi)
Gelésocker används (inte helt oväntat) till gelékokning, men också till mousser, pannacotta och puddingar. Det innehåller inte pektin utan i stället förtjockningsmedlet karragenan ( E407, se dito) och fruktkärnmjöl. Kan användas till många geleade desserter i stället för gelatin. Gelésockret ger en bra konsistens ihop med både vatten, fruktjuicer och mjölkprodukter.
Vegegel (varumärke Dr. Oetker, bild överst t.v.) är ett vegetariskt bindemedel innehållande karragenan, alltså en motsvarighet till gelésocker från Dansukker. Varje förpackning innehåller 4 påsar. 1 påse vegegel motsvarar 2 gelatinblad eller 1 tsk gelatinpulver. Läs mer > Gelatin.
SAFTSOCKER
Förutom socker innehåller Dansukkers saftsocker naturligt pektinasenzym som frigör bärens och frukternas egna pektin, vilket gör att man får ut mera koncentrerad saft och motverkar att saften gelear sig i flaskan. Saftsocker passar utmärkt till både färska och frysta bär.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05