(smörgåskorv)
salami
saucisson
salume, salumi, salchichon
Mettwurst
salchichón
Påläggskorv är, till skillnad från maträttskorv (se dito), en färdiglagad kall korv avsedda att skivas tunt och användas som smörgåspålägg eller snacks. I Italien används begreppen salume/salumi (singular/plural) som begrepp för påläggskorv, eller snarare smörgåspålägg för i begreppet ingår diverse salt skinka. Ordet "salami" kommer från latinets sal (salt) med tillägget "ame" vilket på italienska är ett kollektivt begrepp, med andra ord "allt slags saltat" (kött). Så småningom kom "salami" att främst avse den mest populära varianten av salt korv. I engelska språket används italienskans "salami" även som allmänt begrepp för påläggskorv och i tyska språket används begreppet Mettwurst (ty. Mett = korvmassa av fläsk). I franska språket talar man om "saucisson" med vilket avses stor korv vanligen påläggskorv, till skillnad från saucisse lika med liten korv det vill säga maträttskorv. Motsvarande finns också i det italienska (salchichon) och spanska språket (salchichón). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
OLIKA SLAGS PÅLÄGGSKORV
Påläggskorv skiljer sig generellt från maträttskorv i det att de är tjockare, har fastare konsistens och är skivbar eller är mjukare och bredbar (pastejer), sällan innehåller annat än kött, späck, vatten och kryddor, samt oftast bereds på ett annorlunda sätt. Gränsen dem emellan är ibland svår och vissa korvar förekommer såväl som maträttskorv som påläggs- eller korvsnacks, till exempel chorizo och kabanoss. Avgörande är därvid mjukhetsgraden, hur hårt korven torkats ut. Påläggskorv är kokt, rökt, torkad eller kombinationer av desamma innan den säljs i butik (läs mer > Tillverkningsmetoder korv). Vi skiljer på följande slags påläggskorvar.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09