(enkel lammkotlett, dubbel lammkotlett, parkotlett, fjärilskotlett lamm)
Latin: Styckschema se > Styckning lamm och får i högerkolumnen
lamb cutlets, chops. Styckdetaljer se > Engelsk eller USA-styckning lamm
côtes filet d´agneau. Styckdetaljer se > Fransk styckning lamm
costolettas d´agnello. Styckdetaljer se > Italiensk styckning lamm
Lammkoteletts. Styckdetaljer se >Tysk eller österikisk styckning lamm
chuletas de cordero. Styckdetaljer se > Spansk styckning lamm
Lammkotlett är antingen skivad lammsadel (läs mer > Lammrygg, lammsadel) vilket ger dubbelkotletter (parkotletter), eller halverad sadel som ger enkelkotletter. En kotlett består av filéer, ben och kappa (skinn). Sägs bara "lammkotlett" avses som regel dubbelkotlett utan innerfilé. Fjärilskotlett är benfri kotlett (skivad ytterfilé), som snittats på mitten och vikts ut varvid den liknar en fjäril. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Hälsa/näring: Lammkotletter med fettkant är kaloririkt (232 Kcal/100g, fettandel 17%). Fettkanten kan variera i tjocklek beroende på styckningsmetod. Utan fettkant är köttet magert (103 Kcal/100g, fettandel 2,5%). Fettkanten svarar för 2/3-delar av kalorimängden i råvaran (drygt 50% i tillagad vara). Vill man undvika fett bör man ändå steka kotletterna med fettkant för smakens skull och sedan skära bort fettkanten när den hamnar på tallriken. För att få rätt portions- och kaloriberäkning i recept när fettkant inte äts väljs vid ingrediensinläggning "kotlett utan fettkant".
VIKT & PORTIONSVIKT LAMMKOTLETT
En dubbelkotlett väger vanligen 100-160 gram styck, varav ben cirka 20% och fettkappa 15-20%. Köttandel runt 2/3-delar av råvikt. När köttet steks minskar vikten med ungefär 20%. Fettkappan minskar ~40% genom fettavrinning och köttdelen med 15% genom vattenreduktion. Läs mer > Vikt- och näringsändring vid tillagning. Fettmängden i kotletten minskar från 17% i råvaran till 10% efter tillagning, medan proteinmängden ökar från 19 till 24%. Energiinnehållet minskar från 232 till 185 Kcal/100g.
Norm dubbelkotlett | Råvikt | Ben | Kappa | Kött | Ätbart | Tillagat | varav kött |
Liten dubbelkotlett | 100 g | 20 g | 17 g | 63 g | 80 g | 63 g | 53 g |
Medel dubbelkotlett | 130 g | 25 g | 22 g | 83 g | 105 g | 83 g | 70 g |
Stor dubbelkotlett | 160 g | 30 g | 27 g | 103 g | 130 g | 102 g | 85 g |
© Testlagat av Kockskolans provkök 2015-04
Portionsberäkning: Standard är två normalstora dubbelkotletter per portion, vilket ger tillagat cirka 165 gram, varav 140 gram är rent kött och 25 gram är fettkant.
SÅ ANVÄNDS LAMMKOTLETTER
Lammkotletter passar utmärkt att pannsteka eller att grilla. Lättlagad lyxig snabbmat. Som tillbehör passar det mesta, gärna råstekt potatis, en fräsch sallad och varma katrinplommon. Läs mer > Så tillagas lammkotletter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-11