Pärlsocker

Pärlsocker

(1. granulera = forma till kornstorlek 2. pärlsocker, granulerat socker)

Engelsk översättning 1. to granulate = shape to grain size 2. pearl sugar, nib sugar, hail sugar

Fransk översättning 1. granuler = forme à taille d´un grain 2. sucre en grains, sucre perlé, perles de sucre

Italiensk översättning 1. granulare = forma alla dimensione del grano 2. zucchero perlato

Tysk översättning 1. granulieren = Korngröße formen 2. Hagelzucker, Perlzucker

Spansk översättning 1. granular = forma al tamaño de grano 2. azúcar perla, perlado

Pärlsocker är vitt kristallsocker som pressats samman, krossas och siktas till önskvärd pärlstorlek. Kan också extruderas (pressas genom hål). Kristallpärlsocker är i princip samma sak, men brukar vara lite större lätt genomskinliga korn medan pärlsocker snövitt. Pärlsocker är hårda, löser sig inte särskilt lätt i vätska och tål värme ganska väl. De klibbar inte ihop och rinner lätt, samt tål maskinell hantering bra. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 60 gram. 100 gram = 1,65 dl.
  • Smak: Mycket sött. Smakar likadant som vanligt vitt socker. Sötman blir mer påtaglig tack vare koncentrationen. 
  • Alternativ vara: Annat socker.
  • Försäljning: Allmänt förekommande i butik.
  • Jämförpris: Mycket lågt, cirka 25 kr per kilo (strösocker cirka 10-15 kr per kilo). Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.

Granulera = forma något till kornstorlek. Pärlsocker är ett granulerat socker. I andra länder som England och Frankrike är emellertid granulerat socker detsamma som strösocker, vilket är kristalliserat socker snarare än format socker. Läs mer > Vitsocker.


SÅ ANVÄNDS PÄRLSOCKER


Pärlsocker används särskilt i Sverige med grannländer för garnering av bakverk (bullar och kakor) när man vill ha "knastrigare" effekt. I Tyskland traditionellt till julkakor och i Frankrike till chouquettes vilket är chouxbakelse med pärlsocker. Se recept. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10