(1. granulera = forma till kornstorlek 2. pärlsocker, granulerat socker)
1. to granulate = shape to grain size 2. pearl sugar, nib sugar, hail sugar
1. granuler = forme à taille d´un grain 2. sucre en grains, sucre perlé, perles de sucre
1. granulare = forma alla dimensione del grano 2. zucchero perlato
1. granulieren = Korngröße formen 2. Hagelzucker, Perlzucker
1. granular = forma al tamaño de grano 2. azúcar perla, perlado
Pärlsocker är vitt kristallsocker som pressats samman, krossas och siktas till önskvärd pärlstorlek. Kan också extruderas (pressas genom hål). Kristallpärlsocker är i princip samma sak, men brukar vara lite större lätt genomskinliga korn medan pärlsocker snövitt. Pärlsocker är hårda, löser sig inte särskilt lätt i vätska och tål värme ganska väl. De klibbar inte ihop och rinner lätt, samt tål maskinell hantering bra. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Granulera = forma något till kornstorlek. Pärlsocker är ett granulerat socker. I andra länder som England och Frankrike är emellertid granulerat socker detsamma som strösocker, vilket är kristalliserat socker snarare än format socker. Läs mer > Vitsocker.
SÅ ANVÄNDS PÄRLSOCKER
Pärlsocker används särskilt i Sverige med grannländer för garnering av bakverk (bullar och kakor) när man vill ha "knastrigare" effekt. I Tyskland traditionellt till julkakor och i Frankrike till chouquettes vilket är chouxbakelse med pärlsocker. Se recept.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10