(svensk korv)
sausage
saucisse
salsiccia
Wurst
salchicha
Maträttskorv (ty. Wurst, fr. saucisse = liten korv till skillnad från saucisson = stor korv dvs. påläggskorv) är, till skillnad från påläggskorv (se dito), en korv som tillreds och äts som måltid. Variationsrikedomen är stor. Sådan korv tillverkas av allt slags kött, men främst av griskött ofta med inbladning av annat kött från nöt inklusive häst. Kött från får/lamm/get och vilt används också, liksom blod och inälvor. I korvarna tillsätts fett och torrvaror som potatis, potatismjöl, gryn, rågmjöl, mjölkprotein och kryddor av allehanda slag. Klassiska svenska maträttskorvar är till exempel falukorv, fläskkorv, isterband och stångkorv. Internationella klassiker är till exempel bratwurst, kabanoss och salsiccia. De flesta maträttskorvar varmröks, vilket ger korvmassan rosa-röd färg, eller så kokas korven vilket ger blekbeige färg som på prinskorv. Rå korv är numera sällsynt förekommande i butik. Vi kan dela in maträttskorvar i följande huvudgrupper.
Stoppad rå korv kan också torkas utan att värmebehandlas, vilket är en tillverkningsmetod som främst används till påläggskorvar. Läs mer > Tillverkningsmetoder korv. Se också avsnitt > Påläggskorv, korvsnacks.
Hälsa, miljö: Korv är rikt på omättat fett som anses ohälsosamt. Miljömässigt äter svensken för mycket kött och korv. Korv är ofta fri från
gluten, laktos, ägg, soja, mjölk och ärtprotein. Se innehållsförteckning. Kokt kött/korv anses hälsosammare än rökt och stekt.
NÄRINGSVÄRDEN OCH PRIS MATRÄTTSKORV
För respektive enskild korv redovisas höga och låga näringsvärden enligt nedanstående tabell. Högt och lågt jämförpris är i förhållande till andra huvudingredienser i en måltid (kött, fågel, fisk och skaldjur). Läs mer > Om prisjämförelser.
Näringsvärden korv | Mkt lågt | Lågt | Medel | Högt | Mkt högt |
Köttandel paketet *) | < 25% | 25-50% | 50-75% | 75-100% | 100%+ |
Köttandel verklig *) | < 20% | 20-40% | 40-60% | 60-80% | 80-100% |
Vattenhalt | < 45% | 45-55% | 55-65% | 65-75% | > 75% |
Fetthalt | < 5% | 5-15% | 15-25% | 25-35% | > 35% |
Proteinhalt | < 5% | 5-10% | 10-15% | 15-30% | > 30% |
Kolhydrater | 0-2% | 2-5% | 5-10% | 10-15% | > 15% |
Salthalt | 0 | ca 1% | ca 2% | 3-6% | > 6% |
Energimängd Kcal/100g | < 100 | 100-200 | 200-300 | 300-400 | > 400 |
Jämförpris huvudråvara kr/kg | < 100 | 100+ | 200+ | 300+ | 500+ |
*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel.
Några klassiska korvars | Kötthalt | Kötthalt | Energi | Protein | Fett | Kolhydrat | Vatten | Pris |
normalvärden | paketet | verklig | Kcal/100g | % | % | % | % | kr/kg |
Varmkorv | 50-60% | 40-50% | 240-300 | 8-13% | 20-25% | 3-10% | 55-70% | 40-100 |
Wienerkorv, prinskorv | 50-85% | 45-70% | 200-300 | 9-13% | 18-25% | 5-6% | 55-65% | 65-100 |
Köttkorv, fläskkorv | 45-60% | 40-50% | 200-300 | 5-10% | 18-23% | 5-10% | 60-65% | 50-75 |
Frukostkorv | 50-70% | 40-60% | 200-300 | 8-12% | 20-25% | 5-10% | 55-65% | 50-100 |
Falukorv | 50-70% | 40-60% | 230-270 | 7-11% | 18-23% | 4-6% | 60-65% | 30-70 |
Grillkorv | 34-99% | 30-85% | 220-300 | 10-14% | 20-23% | 4-8% | 54-64% | 30-150 |
Bratvurst | 70-85% | 60-70% | 250-350 | 12-15% | 20-35% | 0-5% | 50-65% | 60-100 |
Isterband | 50-70% | 45-60% | 240-300 | 10-12% | 18-25% | 7-15% | 50-55% | 70-80 |
Vad som sagts ovan gäller maträttskorv. Jämför > Påläggskorv.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-07