(äkta valnöt, manchurisk valnöt, svart valnöt)
Latin: Juglans regia, Juglans mandshurica, Juglans nigra
walnut, English walnut, black walnut
noix
noce
Walnuss
nuez
Valnötssläktet (Juglans) tillhörande familj Valnötsväxter, består av ett 20-tal arter. Träden är storvuxna och rikt förgrenade, 10-40 meter höga. De förekommer i tempererade zoner från Europa till östra Asien och från Nordamerika till Argentina. Äkta valnöt (Juglans regia) med persiskt ursprung är den art som odlas mest och vars nötter vi huvudsakligen konsumerar. Förutom äkta valnöt odlas manchurisk valnöt (Juglans mandshurica), som har en liten välsmakande nöt. Svart valnöt (Juglans nigra), hemmahörande i östra Nordamerika, har en välsmakande nötkärna, men används sällsynt bland annat på grund av ett mycket hårt skal. Valnöt är en stenfrukt (läs mer > Biologisk ordning frukt). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.
Valnöt kallas frukten från valnötsträdet. Det är en oval ljusgrön frukt stor som ett plommon. Ytterst ett köttaktigt skal som öppnar sig vid mognad och frigör en ljusbrun nöt med hårt skal. Innanför finns nötkärnan, det vi äter. Nöten kan ätas färsk men äts vanligtvis torkad eller rostad. Se film Walnut harvesting via länk nedan.
Hälsa/näring: Valnöt är energirik, cirka 650 Kcal/gram. Fetthalten är hög, ~62%. Mängden mättat fett är lågt (~6%), medan andelen enkelomättat (~14%) och fleromättat fett (~39%) är hög, vilket anses hälsosamt. Kolestrolfritt. Om nötallergi, läs > Nötallergi.
Produktion: Världsproduktionen av valnötter med skal var år 2016 cirka 3,75 miljoner ton, varav Kina svarade för 48%, USA 16%, Iran 11%, Turkiet 5% och Mexiko 4%. Övriga världen cirka 16%. Källa: FAOSTAT.
SÅ ANVÄNDS VALNÖTTER
Valnöt äts som snacks, i konfektyrer, bakverk, desserter som glass, i sallader och varmrätter. Rostade valnötter ger extra smak. Av nötterna pressas valnötsolja (läs mer > Smaksättaroljor).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04