(kokosvatten, frövita, kopra, kokosflingor)
Latin: Cocos nucifera
coconut, copra
noix de coco
noce di cocco
Kokosnuss
noce de coco
Kokospalmen, som blir över 20 meter hög, har grenlös stam täckt med bladärr efter avfallna blad och en toppställd krona med 6 meter långa blad. Frukten (kokosnöt) utvecklas i grupper om 10–20 stycken i palmens topp, som ger mogen frukt hela året. Palmen växer i tropiskt och subtropiskt klimat, främst i kustområden. Dess ursprung är osäker, men är troligtvis från Sydostasien. Vad man vet är att den självspritt sig runt Jorden tack vare att nöten flyter i vatten.
Kokosnöt är frukten från kokospalmen. Det är en oval stenfrukt (läs mer > Biologisk indelning frukt). De yttre skalen är ytterst ett läderaktigt skikt med ett fiberaktigt trådigt inre. Innanför detta finns det vi vanligen uppfattar som kokosnöten, det hårda bruna fröet. Innanför skalet finns kokosvatten, som gradvis stelnar till frövita, en broskartad vit fast massa. Kokosmjölk (se dito) och kokosfett (se dito) framställs av frövitan. Kokosflingor är frövita som rivits och torkats.
Kopra (eng. copra) är torkad frövita, vilket vanligtvis sker där nötterna växer. Nötterna halveras och läggs ut i solen. Efter ett par dagar lossar frövitan från skalet, som sedan får torka några dagar till i solen. De kan också rök- eller ugnstorkas.
Historia: Palmen omtalas första gången i skrift år 545 av Cosmos från Alexandria in sin Topographia. Marco Polo beskriver nöten år 1280 när han var på Sumatra som "nux indica" (indisk nöt). 1521 omnämns nöten vid namn cocho/cochi av italienaren Antonio Pigafetta på sin resa till Guam (Filipinerna), "de äter mangiano cochi och använder en salva som de gnider in på kroppen och i håret". Namnet coco sägs komma från spanska upptäckresande sjömän som namngav det efter ett spöke i portugisisk folktro, då nöten liknade ett huvud med två ögon och en mun (fruktfästet). Det latinska namnet nutifiera = nötbärande.
Hälsa: Färsk kokosnöt innehåller mycket fiber (9%) och fett (33%) dock mestadels mättat fett. Kokosfett innehåller mycket hög andel mättat fett (92%) vilket anses ohälsosamt, mer än i smör (54%). Läs mer > Kokosfett. Kokosnöten är biologiskt ingen nöt. Man kan vara allergisk mot den, men det är ovanligt.
Produktion: Palmen odlas intensivt i tropiska områden. Världsproduktionen av kokosnötter var år 2016 cirka 50 miljoner ton, varav Indonesien svarade för 30%, följt av Filipinerna 23%, Indien 19%, Sri Lanka och Brasilien vardera 4%. Övriga världen 20%. Källa: FAOSTAT.
SÅ ANVÄNDS KOKOSNÖT
Kokosträdet och dess frukt har många användningsområden.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03