(jordnötter, chilinötter)
Latin: Arachis, Arachis hypogaea
groundnuts, groundnut, peanut, goober, monkey nut
arachis, arachide, cacahuète, cacahouètea, pois de terre, pistache de terre, pinotte
arachidi, arachide, noccioline
Erdnuss, Spanische Nüssli, Aschantinuss, Aschanti
cacahuete, caguate, cacahuete, maní
Jordnötter är biologiskt ett släkte inom familj Ärtväxter (läs mer > Om ärtväxter). Alltså, mer närbesläktad med ärter och bönor än med andra nötter och frön. Släktet består av ett 70-tal arter hemmahörande i Sydamerika. Det är ett- eller fleråriga krypande eller upprätta örter. Av gastronomiskt värde är den odlade arten benämnd jordnöt.
Jordnöt: Den odlade arten Jordnöt är en hybrid (korsning) av två vilda arter i Sydamerika. Det är en halvmeterhög ört med starkt förgrenad stjälk. Efter blomning böjer sig skaften ner och frukten (baljan) växer till under jord (smart självsådd!). Baljkapsel innehåller vanligtvis två cylindriska frön ("nötter"), ibland flera. Se film, klicka på "California" under bilden ovan.
Chilinötter är jordnötter som täckts med en kryddig deg innan de rostas.
Hälsa/näring: Jordnötter är energirika, cirka 600 Kcal/g. Mängden mättat fett är lågt (~7%), medan andelen enkelomättat (~25%) och fleromättat fett (~15%) är hög, vilket anses hälsosamt. Kolesterolfritt. Mängden protein är förhållandevis mycket hög (27%). Många nötallergiker tål jordnötter, medan jordnötsallergiker kan tåla andra sorters nötter. Läs mer > Nötallergi.
Produktion: Världsproduktionen av jordnötter med skal var år 2020 54 miljoner ton, varav Asien svarar för 59% (Kina 34%, Indien 19%), Afrika 32% och Nordamerika (USA) 5%. Hälften av jordnötsproduktionen i USA lär konsumeras som jordnötssmör. Läs mer > Produktion jordnötter.
SÅ ANVÄNDS JORDNÖTTER
Nötkärnorna används som snacks, som ingrediens i konfektyrer och bakverk, som smaksättare i sallader, wokade rätter och grytor. En klassisk asiatisk jordnötssås är Sataysås (se dito recept). Av jordnötter görs också följande.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-07