(pastakorn, pastaringar, pastafjärilar, pastabönor, pastahjul, pastastjärnor)
acini di pepe, anelli, annelini, anelletti, campanelle, cappelletti, cappelli, cavatelli, farfalle, fricelli, orecchiette, radiatore, risoni, route, routelle, stellini
Pasta förekommer i alla tänkbara former. Utmärkande för små dekorativa pastasorter är att de främst används till soppa och med inblandning av andra ingredienser. Det finns större dekorativ pasta som inte används till soppa, till exempel snäckpasta (se > Spiralpasta, snäckpasta). Många är till för att roa/intressera barn till exempel alfabetisk pasta. Coop (Änglamark) har olika dekorativa barnpastor med egna fantasinamn som vroom-, zoo- och blubbpasta. Nedan ett urval som kan förekomma i svenska butiker. Farfalle och risoni är vanligast. Även trådspagetti och nudlar används i soppor (se respektive).
Se filmer via länkar nedan för respektive pastasort.
SÅ ANVÄNDS DEKORATIV PASTA
Pastadeg till dekorativ pasta bereds av mjöl, ägg och lite salt på samma sätt som annan pastadeg. Läs mer > Om pasta. Formning av degen > se filmer via länkar nedan.
Dekorativ minipasta används i soppor eller blandat med andra ingredienser. Kokta är de också dekorativa i kalla sallader. De lite större sorterna kan förekomma som tillbehör till kött och fisk, eller som ensamrätt med en mustig tomatsås. Eftersom de är små kräver de kort koktid. De allra minsta kan man lägga i soppan innan den serveras. Se förpackning.
Koktid: Torkad minipasta stormkokas 1-3 minuter. Se recept > Kokt pasta till mat, så kokas pasta.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-02