(ljust lantbrödsmjöl, mörkt lantbrödsmjöl, lantbrödsmjöl av fyra sädesslag)
Lantbrödsmjöl är proteinstarka mjölblandningar, alla med tillsats av "torrskållning" (skållat rågmjölspulver) och surdegspulver. Det finns tre sorter lantbrödsmjöl att köpa i handeln, ljust och mörkt lantbrödsmjöl, samt lantbrödsmjöl av fyra sädesslag.
Ljust lantbrödsmjöl innehåller vetemjöl, siktat rågmjöl, skållat rågmjöl, vetemalt och surdegspulver.
Mörkt lantbrödsmjöl vetemjöl, grovt rågmjöl, rågkli, rågskållning, rågmalt och surdegspulver.
Lantbrödsmjöl av fyra sädesslag innehåller 62% vetemjöl, 17% kornmjöl, 16% rågmjöl och 5% havremjöl.
Hälsa/näring: Generellt fiberrikare och nyttigare matbröd än vitt matbröd. Protein 9-11%, fett 1,5-2% och kolhydrater 73-75% varav 6-9% kostfibrer.
SÅ ANVÄNDS LANTBRÖDSMJÖL
Lantbrödsmjöl används till att baka rustikt ljust eller mörkt matbröd.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03