 
         
          (grovt rågmjöl, fullkornsrågmjöl, svedjeråg, tuvråg, siktat rågmjöl, fint rågmjöl, stenmalt rågmjöl, ekologiskt rågmjöl, pentosaner, rågslem, konsumtion rågmjöl)
                 rye flour
                rye flour
              
                 farin de seigle
                farin de seigle
              
                 farina de segala
                farina de segala
              
                 Roggenmehl
                Roggenmehl
              
                 harina de centeno
                harina de centeno
              
Rågmjöl är antingen grovt rågmjöl (fullkornsrågmjöl) eller fint rågmjöl (siktat rågmjöl). Sägs bara "rågmjöl" avses som regel grovt rågmjöl. Råg är kemiskt likt vete, men har ringa glutenbildande förmåga vilket ger ett vekt, klistrigt och smuligt bröd. Detta kan avhjälpas om mjölet först skållas (se > Så skållas mjöl), eller med inblandning av vetemjöl.
Varianter:
Pentosan/-er även kallat rågslem, är en polysackarid (läs mer > Sockerarter, sackarider) en kostfiber som finns i råg. De har hög vattenupptagningsförmåga och viktig för rågbrödets volym och inkråm. Läs mer > Processer i glutenbrödsdeg, glutenprov.
Miljö: Det finns ekologiskt grovt rågmjöl att köpa i handeln. Det används som inblandningsmjöl vid bakning av matbröd eller till sättning av surdegsgrund. Det fungerar lite bättre till "odling" av surdegsgrund för att det inte renats lika noga som vanligt rågmjöl. Jäsningsprocessen startar lite bättre. Läs mer >Så bakas matbröd med surdeg.
Hälsa: Grovt rågmjöl innehåller mycket fibrer (cirka 14%) och är därför hälsosammare än siktat mjöl. Av grovt rågmjöl gör man bland annat surdegsbröd som anses hälsosammare och har ett lägre GI än jäsdegsbröd. Det finns Nyckelhålsmärkt rågmjöl.
Svenskens konsumtion av rågmjöl (Kg/år)
| Kg/person & år | 1960 | 1980 | 2000 | 2008 | 60>08 | 
| Rågmjöl kg | 0,6 | 0,4 | 0,1 | 0,2 | -67% | 
| Kcal per dag | 5 | 4 | 1 | 2 | 
Rent rågmjöl, ej blandmjöl.
SÅ ANVÄNDS RÅGMJÖL
Rågmjöl används till matbröd, ofta till surdegslimpor som ger ett mörkt bröd med kraftig rågsmak och lång hållbarhet. Används jäst måste rågmjöl blandas med vetemjöl för att brödet skall kunna jäsa ordentligt. Läs mer > Om brödbakning. Mjölet används också till knäckebröd, till panering och till gröt.
Klassiska rätter rågmjöl:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-11