(jasminris = thailändskt långkornigt aromatiskt ris)
jasmine rice = Thai long grain aromatic rice
riz thaï, riz jasmin, riz parfumé = riz aromatique thaïlandais à grains longs
riso gelsomino, riso jasmine = riso aromatico tailandese a chicco lungo
Jasminreis = thailändischer Langkorn aromatisch Reis
arroz jazmín, arroz tailandés = arroz tailandés aromático de grano largo
Jasminris är ett långkornigt ris med ursprung från Phanat-Nikhomdistriktet i Thailand. Saluförs som regel polerat (vitt ris), men förekommer även som svart fullkornsris (läs mer > Svart ris). Namnet jasmin syftar på jasminblommans vithet och väldoft. Det är ett halvklibbigt ris, klibbigare än till exempel basmati men inte lika klibbigt som kortkornigt ris. Sköljning och blötläggning av riset innan tillagning minskar klibbigheten. Det sägs också vara ett aromatiskt ris med parfymerad doft, som försvinner efter några månaders lagring. Finsmakare föredrar av denna anledning nyskördat jasminris. År 2017 utsågs jasmin (sort: hom mali 105) till världens bästa ris på World Rice Conference i Macau, Kina. Det finns flera sortvarianter av jasminris. Läs mer > Om ris.
Odling/produktion: Riset odlas främst i Thailand, Kambodja, Laos och södra Vietnam. I liten skala odlad i andra länder till exempel i Italien. Där finns även ett svart ris som benämns venusris, ibland kallat svart jasminris. Det är dock en hybrid av olika rissorter (läs mer > Svart ris).
Hälsa: Polerat ris är näringsfattigare än fullkornsris, och anses därför mindre nyttigt. Å andra sidan brukar mängden arsenik vara lägre (läs mer > Om ris).
SÅ ANVÄNDS JASMINRIS
Jasminris används främst som matris, som tillbehör till mat eller som grund i en sallad. Riset bör helst ätas nyskördat. Den speciella aromen och smaken försvinner efter efter några månaders lagring. Riset kokas i 20-30 minuter (se instruktion på förpackning). Läs mer > Så tillagas ris. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-07