(slaksida gris, Falska kotletter, Skånskt äppelfläsk)
Latin: Styckschema se > Styckning gris i högerkolumnen
pork belly. Styckdetaljer se > Engelsk eller USA-styckning gris
poitrine de porc. Styckdetaljer se > Fransk styckning gris
pancetta. Styckdetaljer se > Italiensk styckning gris
Schweinebauch. Styckdetaljer se >Tysk eller österikisk styckning gris
panceta. Styckdetaljer se > Spansk styckning gris
Fläsksida är styckdel av gris, närmare bestämt skinn (svål) med underhudsfett (späck), revben och muskler (kött) från magpartiet. Ibland medräknas även bröstpartiet med eller utan revben. Av fläsksidan får man sidfläsk, vilket i sak är fläsksida utan ben, men brukar avse rökt och eller rimmat skivad fläsksida (läs mer > Rimmat och rökt fläsk, bacon). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Näringsvärde: Fläsksida är mycket fet och energirik mat. Svål med fettkappa svarar för cirka 1/3-del av fläsksidans energivärde. Svål och fettkappa cirka 200 Kcal per normalportion. Läs mer > Näringsberäkning fläsksvål.
SORTERING FLÄSKSIDA
Fläsksidan är grisens magparti utan inälvor. Vid grovstyckning skärs kotlettraden med kappa (svål och hudfett) av från fläsksidan med revben och kappa. Revbenen med kött kan skäras ut och användas som tunna revbensspjäll (läs mer > Revbensspjäll). Alternativt "spritas" sidan (benas ur) till en benfri sida med späck och svål, vilket kan ske med kniv eller en sidbensdragare. Benämns ribbad fläsksida. Se film på kapitel > Grovstyckning gris.
VIKT, PORTIONSVIKT
En rimmad fläsksida väger normalt 5-6 kilo med ben och svål, varav den benfria triangelbiten väger ~1 kilo. Ben utgör 5-10% av råvikten, svål och fettkappa ("svålkappa") 25-30%. Resten är kött med insprängt fett, nedan kallat "kött". En urbenad och rakskuren 3-kilos fläsksida med ben är närmare halvmetern lång, 25 centimeter bred avsmalnade till 20 centimeter, 5-6 centimeter hög och får plats i en ugnsplåt. Varan måste beställas, eller köpas hos köttspecialist. Man kan få mindre bitar med eller utan ben och svål. Vid tillagning viktminskar köttdelen med cirka 1/3-del och svålkappan med ~50%. I Italien tillagar man Porchetta (se dito recept) av en urbenad hel fläsksida från rygg till buk inklusive ytterfilen, som då väger 5-7 kilo, ibland mer.
Råvikt | Ben | Svålkappa | "Kött" | Tillagning | Ätbart | Svålkappa | Kött | Portioner | |
Fläsksida | 3000 g | 230 g | 800 g | 1970 g | -40% | 1650 g | 400 g | 1250 g | 9 |
© Testlagat av Kockskolans provkök 2018-08
Portionsmängd: Beräkna 335 gram råvikt per portion för fläsksida med svål och ben, vilket ger cirka 140 gram tillagat kött och 45 gram knaperstekt svål- och fettkappa. För fläsksida utan svål, fettkappa och ben beräknas 220 gram per portion = 140 gram tillagat. Många äter dock mer om det bjuds.
SÅ ANVÄNDS FLÄSKSIDA
Fläsksida har stort användningsområde industriellt och i hemmaköken. Läs mer > Så tillagas fläsksida.
Klassiska fläskrecept:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09