(rova 1. vilda rovor, åkerkål 2. majrova, trädgårdsrova, Så används majrova)
Latin: Brassica rapa 1. B. rapa var campestris, var. maritima, var. macrocarpa 2. Brassica rapa (ssp. rapa) var. majalis
turnip 1. wild turnip 2. common turnip, neeps
navet, naveau, navarin, rave
rapa, navone
Rübsen 1. wilde Rüben 2. Speiserübe, Mairübchen, Mairübe, Navette
nabo
Rova (Brassica rapa) är en art i kålsläktet varav Åkerkål är en underart som förekommer vild. Rovor har troligtvis funnits i 4000-6000 år i Eurasien. Dess ursprung är osäker enär det finns över 400 vilda och förvildade varianter spridda över världen med svåranalyserad härkomst. Möjligen är det en muterad variant av rybs som den liknar. Odling av rova som grönsak och rotfrukt kan ha uppstått i Europa och var viktig föda i Antikens Rom. Från Rom spridd österut till Indien, Kina och Japan. Rova förekommer allmänt och betraktas som ogräs på många platser. Vild rova har förädlats genom åren till uppsvällda runda rotknölar och till bladgrönsaker. Rovor var förr i tiden viktig föda före potatisens införande.
Odling: Majrova odlas i tempererat klimat runt om i världen och trivs bra i kyligt och fuktigt klimat. Det är en härdig växt som kan odlas även på Grönland. Den kan sås så snart frosten gått ur jorden och är klar att skörda 6 veckor efter sådd.
Miljö: Majrova odlas på friland och är en utmärkt vara ur miljösynpunkt.
Hälsa: Majrova är rik på kostfiber, C-vitamin och B6-vitamin.
VIKT OCH PORTIONSBERÄKNING MAJROVA
Normalvikt i butik: Normalvikt i butik runt 250 gram. Rovan bör vara högst 1 dm i diameter. Större rovor blir lätt svampiga och träiga.
Vara | Råvikt st | Rens | Tillagning | Tillagad | av råvikt |
Majrova styck | 250 g | -15 % | -7 % | 200 g | 80 % |
Portionsberäkning: Majrova är ett alternativ till potatis och portionsberäknas på samma sätt. Räkna med 250 gram (200g skalad) per normalportion som ensamt tillbehör till mat.
SÅ ANVÄNDS MAJROVA
Ansa: Skrubba med rotborste eller skala rovorna med potatisskalare. På större majrovor kan den ände där blasten suttit vara lite träig och trådig. Gröp gärna ur den delen något. Skiva eller tärna efter behov.
Majrova kan användas som andra rotsaker. Den milda smaken passar väl till milda kött och fiskrätter såväl kokt som stekt. Kan ätas råriven som råkost, eller tunt skivad och serverad lättsaltad som snacks på samma sätt som rättika. Den kan kokas och serveras som ensamrätt med smör, eller som tillbehör. Den är god att stuva, steka i smör, rosta i ugnen och tillsättas i grytor. Den är svår att mosa och blir trådig. Späda blad är ätbara som sallat eller stekt som spenat. Fröna används som krydda eller till att pressa olja ur. Majrovor skall tillagas varsamt, så att sprödhet och smak bevaras.
Klassiska rätter med rova:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06