(kålrot, kålraps, rabba (Skåne), rotabagge (Västergötland), Så används kålrot)
Latin: Brassica napus (ssp. napobrassica) var. rapifiera
white turnip, Swedish turnip, swede, rutabaga (US)
chou-navaret, rutabaga
rutabaga
Steckrübe, Kohlrübe, Schwedishe Rübe
rutabaya, nabo sueco
Kålrot är biologiskt en sortvariant tillsammans med raps i sortgrupp Brassica napus i kålsläktet. Kålrot tros vara en korsning mellan kål och rova, alltså en variant av arten kål eller rova om man så vill (läs mer > Majrova, rovor). Kålrot och rova (majrova) är snarlika varandra till karaktär och smak varför de ofta förväxlas med varandra och är utbytbara mot varandra. Båda bildar en uppsvälld och klotformad stambas (knöl) till skillnad från andra kålsorter som grönkål, blomkål, broccoli med flera. Till sin karaktär är de rotfrukter som växer i jordytan och kan användas som sådan.
Rutabage: Kålrot har sitt ursprung i Norden. Förknippas med Sverige i andra länder. På 1600-talet förd till Tyskland och kallades bland annat Schwedishe Rübe. Via Irland förd till Nordamerika redan på 1700-talet. I England ofta kallad "swede" och i Frankrike, Italien, Spanien och Nordamerika "rutabaga" härlett från det svenska (Västgöta-) namnet rotabagge. Kålrot var förr, tillsammans med rova, en viktig basföda för såväl människor som för husdjur från mitten av 1500-talet. Numera en ganska bortglömd utmärkt vara. Se film, klicka på "Sara" under bilden ovan.
Stambasen (knölen) är en hård, rund och fast rotsak. som utvändigt är grön, gröngul eller rödviolett och invändigt blekt gul-orange. Knölen bildas första året med späda bladstjälkar. År två utvecklas en lång grenad stjälk med klasar av gula små blommor på samma sätt som kålrabbi.
Odla: Kålrot tål kallare klimat och kan odlas i hela Sverige, vilket till stor del förklarar grönsakens framgång i nordiska länder inklusive Ryssland.
Hälsa: Kålrot är rik på C-vitamin, och har kallats för "nordens apelsin".
VIKT OCH PORTIONSBERÄKNING KÅLROT
Normalvikt i butik: Vanligen från 0,5 till 1.5 kg. När man skalar en kålrot försvinner 10-20%.
Vara | Råvikt st | Rens | Tillagning | Tillagad | av råvikt |
Kålrot styck | 900 g | -15 % | -10 % | 700 g | 77 % |
Portionsberäkning: Kålrot är ett alternativ till potatis på olika sätt och portionsberäknas på samma sätt. Räkna med 250 gram (200g skalad) per normalportion som tillbehör till mat.
SÅ ANVÄNDS KÅLROT
Ansa: Dela kålroten och lägg den med insidan ner mot skärbräda. Skär bort ytterskalet uppifrån och ner med en vass kniv. Skärs i bitar, skivor eller strimlas inför tillagning.
Kålrot är historiskt speciellt omtyckt i de nordiska länderna inklusive Ryssland och Tyskland. I Finland serveras traditionellt kålrotslåda till jul. Tidiga, mindre kålrötter har mild kålsmak och kan rivas eller finstrimlas som råkost. Större exemplar tärnas och används till rotmos, i grytor, soppa, gratänger eller brynta som tillbehör till kött-, färs- och korvrätter. Den kan också kokas och användas som tillbehör på motsvarande sätt som potatis. Friterad kan det användas som snacks eller som dekoration av mat. Klassisk ingrediens i rotmos som är kålrot blandat med potatis och morot, serverad som tillbehör till fläsklägg eller korv. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.