(grisbog, vanlig fläskbog, rimmad fläskbog, helgskinka, bogbladsstek, bogbladskotlett, karrébog, picknickbog, picnicbog, rimmad picknickbog, sekreto, hemlig bringbit, halsbit)
Latin: Styckschema se > Styckning gris i högerkolumnen
pork blade, pork shoulder, pork breast, picnic. Styckdetaljer se > Engelsk eller USA-styckning gris
épaule de porc, george de porc. Styckdetaljer se > Fransk styckning gris
spalla di maiale, punta di petti. Styckdetaljer se > Italiensk styckning gris
Schweinebug, Schweinschulter, Schweinebrust. Styckdetaljer se >Tysk eller österikisk styckning gris
paleta, paletilla de cerdo, hombro de cerdo, secreto. Styckdetaljer se > Spansk styckning gris
Fläskbog och bringa är tillsammans med karrén och framläggen grisens framdel, där bogen utgör överarmen med axelpartiet och bringan av främre tjocka revbenen med picknickbogen. Av bogen får man "bogbladsstek" som omfattar flera muskler. Ej att med fjäderbladsbog av nöt (läs mer > Nötbog, märgpipa).
SORTERING BOG (styckdelar)
När framläggen och karrén avlägsnats från framdelen återstår bog och bringa som separeras. Till skillnad från nötkött skärs vanligtvis inte de olika muskelbitarna i bogen ut var för sig, för att det blir för små köttstycken. Bringan består av tjocka revbenen med bogfläsk och picknickbog som separeras. Se film > Grovstyckning gris.
VIKT, PORTIONSVIKT FLÄSKBOG
Fläskbog väger cirka 2 kilo hel. 5-10% utgörs av "kappan" (svål + fettkappa) och cirka 50% är ben. En bogbladsstek med ben och utan svål väger 1,8-1,9 kilo (utan ben = plattbog).
Normtal fläskbog | Råvikt | Ben | Kappa | Ätbart | Tillagning | Ätbart | Kött | Portioner |
Hel fläskbog | 2000 g | 50% | 7% | 1000 g | -35% | 650 g | 570 g | 4 |
Bogbladsstek | 1850 g | 54% | 0% | 850 g | -33% | 570 g | 570 g | 4 |
Plattbog | 900 g | 0% | 7% | 900 g | -35% | 600 g | 570 g | 4 |
Portionsberäkning: En fläskbog är lagom för cirka 4 portioner. Beräkna för hel fläskbog med ben och kappa 500 gram råvikt per portion, vilket ger cirka 140 gram tillagad köttvikt. Tillkommer ~20 gram om svål med fett äts. Beräkna för bogbladsstek 460 gram råvikt och för plattbog (urbenad bogbladsstek) liksom för putsad picknickbog 225 gram råvikt per portion.
Näringsberäkning: Fläskbog med svål finns inte i Livsmedelsverkets databas och därmed inte heller i Dietkokbokens databas. För att beräkna näringsvärdet av svål läggs ingrediens "Fläsksvål" och "Fettkappa gris" till i ingredienslistan om svålkappan är avsedd att ätas, exempelvis knaperstekt (se recept > Fläskbog med knaperstekt svål). Svålkappan svarar för runt 1/3-del av bogens energivärde. Läs mer > Näringsberäkning fläsksvål.
SÅ ANVÄNDS BOG
Fläskbogen har svårt att klara sig i konkurrens att bli tillagad, åtminstone i Sverige. Skall man grilla föredras karrén och skall man göra en stek i ugn brukar skinka väljas. Den förtjänar dock ett bättre öde än att bara bli till grytbitar, färs eller att användas till charkprodukter som sylta. Som sådant i och för sig goda anrättningar. Köttet är smakrikare än skinka tack vare rikligare mängd av fett och bindväv och inte så fett som karrén. I tysktalande länder en uppskattad styckdel som stor stek gärna fylld med äpple och torkade aprikoser, bräserad i äppeljuice och rödbestspad.
Bogbladsstek och picknickbog kan tillagas som stek. Utmärkt kött att grilla eller röka "low and slow". Skivad som bogbladskotletter kan den stekas eller grillas, benfri som schnitzel eller användas till rulad. Strimlad passar i wok och grovtärnad i grytor. Köttet kan kokas och serveras med dill-, citron-, eller currysås. Läs mer > Så tillagas fläskbog, bringa.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09