(vitkål, Så används vitkål)
Latin: Brassica oleracea (ssp. capitata) var. capitata
cabbage, white cabbage
chou cabus blanc, chou pommé
cavolo bianco, cavolo cappuccio bianco
Weißkohl, Weißkraut, Weisskabis
repollo blanco, repollo cabeza blanco
Huvudkål är kål med tätt sittande blad som tillsammans bildar en rundad klump (huvud). Detta i motsats till "bladkål" (läs mer > Grönkål, bladkål). Biologiskt en sortgrupp benämnd Capitata ("med huvud"). Som huvudkål räknas främst vitkål och rödkål, samt savojkål och spetskål. Annan kål som blomkål, broccoli och brysselkål bildar också ett slags huvud men räknas inte som huvudkål utan bildar egna sortgrupper. Läs mer > Om kål). Se film, klicka på "Garden Yard" under bilden ovan.
VITKÅL
Vitkål är en sortvariant huvudkål av arten vildkål. Den bildar ett kompakt runt huvud av tätt sittande släta ådrade blad. De yttre bladen är ljust gröna medan de inre är vita. I mitten finns en fastare rotstock.
Hälsa: Vitkål är vitaminrik nyttig mat. Surkål anses speciellt skonsamt för magen.
Produktion/import: Världsproduktion kål, se Produktion kål. Sverige: År 2008 skördades 17.000 ton i Sverige (60% i Skåne, 30% i Västra Götaland). Import av vitkål uppgick år 2010 till 23.000 ton, huvudsakligen från Tyskland (95%). Källa: Jordbruksverket & SCB).
Historia: Antikens romare drev en omfattande odling av vitkål. I Sverige känd sedan 1300-talet. I det svenska borgerliga 1700-talsköket serverades vitkålen vanligen stuvad, färserad eller kokt. Allmogen kokade ofta en redd, vällingliknande kålsoppa.
SÅ ANVÄNDS VITKÅL
Finskuren rå eller lättstek vitkål kan ingå i sallad eller som tillbehör till maträtt. Vitkål kan kokas som blad när den används t.ex. till kåldolmar, eller finskuren ugnslagad t.ex. i en kålpudding. Vitkål kan stuvas, eller användas till kålsoppa. Ingår även som ingrediens i andra soppor. Vitkål mjölksurras till surkål vilket är vanligt tillbehör till korv och kött i tysktalande länder. Surkål används också som smörgåspålägg. Kål anses passa väl till kött-, korv- och färsrätter (läs mer > Så tillagas huvudkål). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Klassiska kålrätter (se motsvarande recept):
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05