(fläskmedaljong, benfri kotlett, skinkfilé, kotlettfilé)
Latin: Styckschema se > Styckning gris i högerkolumnen
pork tenderloin, fillet of pork. Styckdetaljer se > Engelsk eller USA-styckning gris
filet mignon de porc. Styckdetaljer se > Fransk styckning gris
filetto di maiale. Styckdetaljer se > Italiensk styckning gris
Schweinefilet. Styckdetaljer se >Tysk eller österikisk styckning gris
solomillo de cerda. Styckdetaljer se > Spansk styckning gris
Filé på grisen kan vara antingen innerfilén eller ytterfilén. Sägs "fläskfilé" avses alltid innerfilén vilket här beskrivs. För ytterfilé som brukar kallas benfri kotlett, se > Kotlettrad, fläskkotlett. Innerfilén sitter på insidan av ryggraden i kotlettradens bakre del. Liksom oxfilén är det en muskel som arbetar lite och därför är köttet mycket mört och ases vara grisens bästa styckdel. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
SORTERING FLÄSKFILÉ (styckdelar)
Fläskfilén skärs ut innan vidare grovstyckning sker, så att den inte delas (se film > Grovstyckning gris). Förr gjorde man inte detta och fick på det sättet en delad fläskfilé. Liksom oxfilé kan filén indelas i huvud, hjärta och svans.
VIKT, PORTIONSVIKT FLÄSKFILÉ
Hel fläskfilé väger vanligtvis 500-600 gram och med avkortad "svans" 450-500 gram. En filé bör inte väga mer än ett kilo för att vara riktigt mör. Den filé som vanligen finns i butik behöver putsas en del på hinnor 5-15%. Väl putsad kan filén behöva bindas ihop. Kokt filé viktminskar cirka 30% och stekt runt 20%.
Normtal fläskfilé | Råvikt | Rens | Råkött | Tillagning | Lagat kött | av råvikt | Portioner |
Hel filé stekt | 500 g | -10% | 450 g | -20% | 360 g | 70-75% | 2-3 |
© Testlagat av Kockskolans provkök 2018-09
Portionsvikt: Beräkna 200 gram råkött per portion, vilket ger cirka 140 gram tillagat. En normalstor fläskfilé räcker till 2-3 portioner.
SÅ ANVÄNDS FLÄSKFILÉ
Fläskfilé kan kokas, bräseras, pannstekas och ugnslagas. Hel eller skivad som "medaljonger". Mindre lämpligt att grilla eller röka för att det är magert kött. Filé tillagas med försiktighet till medium stekt, kärntemperatur 63-65°C när stekt. Överlagad blir det torrt och tråkigt. Läs mer > Så tillagas fläskfilé.
Klassiska recept svinfilé (fläskfilé):
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09