(selleri 1. blekselleri, stjälkselleri 2. sellerihjärtan = stjälkar utan blad, kinesisk selleri, Så används selleri)
Latin: Apium 1. Apium graveolens var. graveolens (var. dulce), Apium graveolens var. secalinum
celery 1. cultivated celery 2. cellery hearts = stalks without leaves
cèleri 1. cèleri en branches, céleri à côtes, persil des marais 2. coeur de céleri = tiges sans feuilles
sedano 1. sedano da costa 2. cuori di sedano = steli senza foglie
Sellerie 1. Echte Sellerie, Staudensellerie 2. Sellerieherz = Stängel ohne Blätter
apio 1. apio común, apio rábano 2. corazones de apio = tallos sin hojas
Selleri (Apium graveolens) är biologiskt en art i släkte Flokor (Apium) inom familj flockblommiga växter. Inom familjen finns bland andra även fänkål och morot (läs mer > Matbiologi grönsaker). Det finns ett 20-tal arter i släktet varav selleri är den som förekommer i matsammanhang. Det är en starkt doftande ört som växer vilt i Europa och Asien (kinesisk selleri). Det finns olika förädlade sortvarianter anpassade till det kulinariska användningsområdet.
Odling: De gröna sorterna ger något högre avkastning än de bleka sorterna. Selleri trivs på solig och någorlunda vindskyddad plats i lucker, mull- och kalkrik jord. Den måste förkultiveras i februari-mars då den har lång utvecklingstid. När frostrisken är över sker utplantering i radavstånd cirka 3 dm mellan plantorna. Vattna vid behov och kupa emellanåt runt plantorna. Stallgödsla jorden under hösten.
VIKT STJÄLKSELLERI
Normalvikt i butik: Hel knippe i butik väger närmare ett halvt kilo, en stjälk utan blast 25-30 gram.
Vara | Råvikt st | Rens | Tillagning | Tillagad | av råvikt |
Blekselleri | 30 g | -10 % | - 5 % | 25 g | 85 % |
SÅ ANVÄNDS STJÄLKSELLERI
Ansa: Ta bort fula blad och bruna fläckar på stjälkarna. Skär av rotfästet och blasten. Blasten kan användas som dekoration eller krydda. Finskär stjälkarna efter behov.
Stjälkselleri används rå som dippgrönsak, till ostbrickan eller småskuret i sallader. Lättkokt förekommer selleri till exempel i risrätter som risotto och jambalaya. Används i grytor och pajer. De små toppbladen är goda och kan användas som krydda eller dekoration. Sellerins umamiinnehåll gör den användbar som smakförstärkare till exempel i buljong. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04