(majs 1. sockermajs 2. puffmajs > popcorn, puffmajs, Så tillagas majs)
Latin: Zea mays 1. var. saccharata 2. var. everta
maize (UK), corn (USA) 1. sweet corn 2. puff corn > popcorn. And other variants
maïs 1. maïs doux, maïs sucré 2. maïs perlé > maïs à éclater. Et autres variantes
mais, granoturco, granoturco 1. mais rugosi e zuccherini 2. ais da scoppio. E altre varianti
Mais, Kukuruz 1. Zuckermais 2. Puffmais > popcorn. Und andere Varianten
maíz 1. maíz dulce 2. maíz palomitas > popcorn. Y otras variantes
Majs (lat. Zea) är ett släkte med ett femtal arter inom familj Gräs (lat. Poaceae). Majs har sitt ursprung från Mexiko, Guatemala och Nicaragua, där den växer vild och har odlats i 10.000 år. Det är en viktig basföda i dessa länder. Den art som huvudsakligen odlas är Sockermajs, som också odlas i många länder runtom i världen. Mest i USA och Kina (se nedan). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.
Sockermajs (Zea mays) är en gräsart som kan bli 6 meter hög. Han- och honblommor finns på samma växt och de senare bildar "kolvar" med tätt packade gula kärnor, som växer i rader på en stock. Ytterst finns gröna hölsterblad. Kom till Europa på 1500-talet. Majskolvarna plockas och äts omogna. Se film, klicka på "Noal Farm" under bilden ovan.
Sortgrupper: Sockermajs förekommer i olika färger, mest gul och vit, men också röd, grå, svart och ibland mångfärgade. Minimajs är en outvecklad majskolv som inte hunnit bilda en träig stam i kolven.
Hälsa: För att vara en grönsak är majs energirikt (125 Kcal/100g), jämförbart med oxfilé, kokt ris och pasta.
VIKT OCH PORTIONSBERÄKNING MAJS
Färsk majkolv med blast väger cirka 300 gram, varav drygt 100 gram är ätbart (=kornen). En kolv utan blast till exempel konserverad väger ungefär 250 gram.
Vara | Råvikt st | Rens | Tillagning | Tillagad | av råvikt |
Majskolv färsk styck | 300 g | -65% | -2% | 100 g | 34% |
Portionsberäkning: En kolv per portion brukar vara lagom som tillbehör till mat. Som ensamrätt (lätt måltid) åtgår 2-3 kolvar per portion.
SÅ ANVÄNDS MAJS
Majs används som grönsak, flingor (cornflakes), snacks (popcorn), gryn (polenta) och mjöl (majsmjöl och majsstärkelse). Av mjölet bakar man bröd som tortilla, taco, nacho och majsknäcke. Av majs pressar man också majsolja (äs mer > Se länkar nedan). Färska majskolvar är mycket god kokt eller grillad som tillbehör eller som ensamrätt med smör och salt. Fryst är nästan lika bra, burkmajsen är godkänd och bra grillad. Färsk minimajs kan ätas rå som snacks, till dip, som tillbehör eller i en sallad. Majskorn passar som ingrediens i maträtter som soppor, grytor och gratänger.
SÅ TILLAGAS MAJS
Majs tappar smak och fräschör vid lång tillagning. Majkorn i maträtter bör tillsättas i slutet av tillagning. Tillsätt inte salt i kokvattnet eller vid annan tillagning till exempel grillning, det gör kornen hårda. Salta efteråt.
Ansa: Täckbladen, "skägget" (de fina trådarna) och den nedersta delen av stängeln tas bort på färsk majs.
VÄRLDSPRODUKTION MAJS
Majs odlas i tropiskt, subtropiskt och tempererat klimat i de flesta delar av världen.
Majs är väldens mest odlade spannmål, svarande för 1/3-del av världens spannmålsproduktion. Majs är större än ris och vete bl.a. tack vare omfattande odling även till fodersäd och biobränsle. Läs mer > Om sädesslag. Produktionen i världen har ökat med 85% på 20 år, från 615 miljoner ton år 1998 till 1125 miljoner ton år 2017 (världen befolkning samma period +30%). Därtill kommer 11 miloner ton fodermajs (eng. maize green forage). Produktionen av majs i Sverige är ringa, främst avsedd till foder och bränsle.
År 2017 | Milj ton | Andel |
Nordamerika | 385 | 34% |
varav USA 96% | 371 | 33% |
Mellanamerika | 33 | 3% |
varav Mexiko 85% | 28 | 2% |
Sydamerika | 160 | 14% |
varav Brasilien 61% | 98 | 9% |
och Argentina 30% | 49 | 4% |
Asien | 362 | 32% |
varav Kina 71% | 259 | 23% |
och Indien 8% | 29 | 3% |
och Indonesien 8% | 28 | 2% |
Europa | 110 | 10% |
varav Ukraina 22% | 25 | 2% |
och Frankrike 12% | 14 | 1% |
och Rumänien 12% | 14 | 1% |
och Ryssland 12% | 13 | 1% |
Afrika totalt | 84 | 7% |
varav Sydafrika 20% | 17 | 1% |
och Nigeria 12% | 10 | 1% |
Övriga | 1 | 0% |
Totalt 2017 | 1 135 | 100% |
Totalt 2008 | 829 | |
Totalt 1998 | 615 |
|
Källa:
FAOSTAT © Kunskapskokboken. Reviderat 2019-01 |